Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Suzana Fântânariu prezintă la București, după 12 ani, o expoziție personală
suzana fantanariu expozitie

Suzana Fântânariu prezintă la București, după 12 ani, o expoziție personală

Artista Suzana Fântânariu revine după 12 ani în București cu o expoziție personală în care vor fi prezentate desene și obiecte, la Muzeul Național al Literaturii Române. „Sic Transit” va fi vernisată pe 16 ianuarie.

Întreg parterul sediului din Calea Griviței va fi dedicat unei expoziții-poem, cu două cicluri de lucrări prezentate în premieră, cu o topografie-labirint și o instalație video semnată de Andrei Cozlac.

Vernisajul este programat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în prezența artistei, care a împlinit de curând 75 ani. Tot atunci va fi lansat volumul de poezie „Exces de Melancolie”, apărut recent la editura Avalon din Cluj (prefață de Ovidiu Pecican).

Curatoarea expoziției este Cristina Simion. Ea a transmis: „Suzana Fântânariu își argumentează alegerile cu hotărâtă finețe și cu o viziune artistică unitară, nediluată de varietatea tehnicilor pe care le abordează și stăpânește (în cazul acestei expoziții, tehnică mixtă, desen, obiect) – un prilej de a învăța și de a experimenta care m-a interesat, încântat și impresionat. Veniți și vedeți Sic Transit, e o călătorie între semne, un melos obsedant care persistă în memorie, o poartă către lumea interioară a unei artiste care e departe de a-și fi epuizat mijloacele și povestea”.

„Doamna gravurii contemporane românești”

Supranumită „Doamna gravurii contemporane românești”, artistă de renume european, Suzana Fântânariu (n. 15 septembrie 1947, Baia/ Suceava) a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” Cluj-Napoca (1968 – 1974). În 1985, a primit o bursă de studii la Roma. Este profesor universitar doctor la Facultatea de Arte de la Universitatea de Vest Timişoara și membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

De-a lungul carierei a avut mai mult de 60 de expoziții în țară și în străinătate. A participat la bienale şi trienale internaţionale de gravură, unde a fost recompensată cu numeroase premii.

Printre cele mai recente distincții primite se numără Premiul de excelenţă Bienala internaţională de gravură Beijing, în 2003, Marele Premiu al Ministerului Culturii din Republica Moldova, în 2013, Diploma de onoare a Ministerului Culturii din Republica Moldova, în 2015, și Diploma de excelență pentru aportul adus artelor grafice în lume, la Bitola (Macedonia), în 2018.