Svetlana Mihăilescu revine la Galeria Romană cu „Stări”
Svetlana Mihăilescu, artist vizual și scenograf, va expune la Galeria Romană din București lucrări de pictură și desen sub titlul „Stări”.
Expoziția va fi deschisă în perioada 5 decembrie 2023 – 5 ianuarie 2024. Vernisajul e programat pentru 5 decembrie, la ora 19:00, când va avea loc un dialog între Emil Ene, co-proprietar al galeriei, Ioana Vlasiu, istoric de artă, și Svetlana Mihăilescu.
Aceasta este a doua expoziție a artistei în Galeria Romană, după „Umbre”, din 2022.
„Stări” își propune să redea senzațiile pe care le stârnesc lucrurile de tot felul, însuflețite sau neînsuflețite, așezate apoi pe o bucată de carton, hârtie și pânză.
Despre Svetlana Mihăilescu
Născută la 24 octombrie 1951, Svetlana Mihăilescu a studiat, în perioada 1969 – 1970, desen și pictură sub îndrumarea maestrului Vasile Grigore. Între anii 1970 și 1972, a urmat cursurile University of Ottawa, Fine Arts, și cursuri de vară la Escuella superior de bellas artes San Fernando din Madrid.
Licențiată, în 1974, a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură de Șevalet, profesor Constantin Blendea, a fost, până în 1977, angajată la Studiourile Cinematografice București – Buftea. A lucrat ca scenograf de costume pentru mai mult de 60 de filme de lung si scurt metraj, obținând numeroase premii.
„Am așternut pe hârtie, carton și pânză memoria obiectelor singulare sau dialogul iscat între mai multe lucruri neînsuflețite. Fragmentele de grădină, tainice lucruri însuflețite, emană o lumină proprie. În demersul meu, încerc să le spun povestea, o călătorie în timp, stări de așteptare calmă, arareori de neliniște, iscate de culori, forme în lumină și umbră. Umbrele au un rol important pentru mine. Ele dezvăluie și prezența altor lucruri pe care noi nu le vedem, sunt în afara pânzei sau hârtiei, noi doar le ghicim proveniența și ne imaginăm forma care le-a creat. Umbrele a căror sursă este în interiorul imaginii redate, pentru mine trăiesc în ele însele, altfel decât sursa lor, uneori chiar mai intens decât ceea ce le-a generat. Când umbrele aruncate de obiecte lipsesc, lucrarea capătă stranietate și le portretizează mai apăsat. Rămâne doar modelul obiectelor care dă volum lucrurilor, astfel încât, ele să nu devină plate, strict decorative. În fond ele trebuie să-și spună povestea”, spune artista.
Expoziția va putea fi vizitată, în perioada 5 decembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00, și sâmbăta, în intervalul orar 10:00 – 15:00.