Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Svetlana Mihăilescu, unul dintre cei mai importanți scenografi români, expune lucrări de pictură și grafică la Galeria Romană
svetlana mihailescu, expozitie, curatorial

Svetlana Mihăilescu, unul dintre cei mai importanți scenografi români, expune lucrări de pictură și grafică la Galeria Romană

Expoziția de pictură și grafică „Urme”, cu lucrări semnate de scenografa Svetlana Mihăilescu, artist plastic, va fi vernisată pe 1 septembrie la Galeria Romană, unde va putea fi vizitată până pe 28 septembrie.

Vernisajul este programat pentru joi, 1 septembrie, la ora 19:00.

Nu este prima dată când lucrări ale artistei se vor afla pe simezele galeriei din centrul Capitalei. Ea a fost parte din expoziția de grup „Sărbătoarea-ieșire din timp”, 2021-2022.

„Ca scenograf de costume de film, am avut în centrul preocupărilor mele figura umană făcând «portretele» a sute de personaje, mai întâi desenate pe hârtie, apoi realizate material. În ultimii ani însă, m-am dedicat graficii și picturii de șevalet, preocupată fiind de «urmele» lăsate de om. Casele, porțile, ferestrele, acoperișurile, zidurile, umbrele, grădina și câmpul, structurile. Încerc să le descifrez. (…) Nu trebuie decât să le vezi și să le asculți”, spune Svetlana Mihăilescu.

În deschiderea expoziției va lua cuvântul Ioana Vlasiu, istoric de artă.

Cine este Svetlana Mihăilescu

Svetlana Mihăilescu, născută pe 24 octombrie 1951, la București, a lucrat sub îndrumarea maestrului Vasile Grigore (între 1969 și 1970).

În perioada 1970 și 1972, a urmat cursurile Universității Ottawa, în cadrul Departamentului de Arte Vizuale. În 1972, a frecventat cursurile de vară ale Escuela Superior de Belles Artes de San Fernando din Madrid.

În 1974, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură de șevalet, la clasa prof. Constantin Blendea.

A lucrat timp de trei ani ca stagiar la Studioul Cinematografic București. În 1976, a devenit membră a Asociației Cineaștilor (redenumită ulterior Uniunea Cineaștilor), la secția Scenografie.

Între 1976 și 2017 a realizat costume și, ocazional, decoruri pentru aproximativ 60 de lung și scurt metraje artistice. A colaborat cu regizori importanti ai cinematografiei românești, precum Mircea Daneliuc, Lucian Pintilie, Alexandru Tatos, Stere Gulea, Nae Caranfil, Radu Gabrea, Dan Pița, Andrei Gruzsniczki și Napoleon Helmis.

A obținut premii pentru 12 dintre lungmetrajele la care a lucrat,  între care:  „Moromeții” (r. Stere Gulea) – premiul ACIN,  „Filantropica” (r. Nae Caranfil) – premiul UCIN, „Cocoșul Decapitat” (r. Radu Gabrea) – premiul UCIN, „Călătoria lui Gruber” (r. Radu Gabrea) – premiul UCIN și premiul Gopo, „Quod Erat Demonstrandum” (r. Andrei Gruzsniczki) – premiul UCIN.

A realizat costumele pentru mai mult de 60 de docu-drame ale Parafilm, difuzate pe canalele de televiziune ARTE și Discovery.

În 1982, a participat la Trienala de Scenografie care a avut loc la Sala Dalles.

Program de vizitare Galeria Romană: luni – vineri, 10:00 – 18:00; sâmbăta, 10:00 – 15:00

În luna octombrie, Galeria Romană va găzdui o expoziție a artistei Georgeta Stefănescu, iar în noiembrie, o nouă ediție Fine Art Vision.