Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablou de Balthus cedat de Institutul de Artă din Chicago, scos la vânzare
la patience, balthus, sothebys

Tablou de Balthus cedat de Institutul de Artă din Chicago, scos la vânzare

Un tablou de Balthasar Klossowski de Rola, cunoscut sub numele Balthus, cedat de Institutul de Artă din Chicago (AIC) ar putea fi vândut, în luna noiembrie, pentru 18 milioane de dolari.

Sotheby’s va oferi, pe 13 noiembrie, pictura „La Patience” (1948) estimat că va fi vândută pentru un preț cuprins între 12 milioane și 18 milioane de dolari. Tabloul va fi inclus licitației Sotheby’s Modern Evening din New York, iar banii obținuți vor fi folosiți pentru viitoarele achiziții ale muzeului.

„La Patience” o înfățișează pe modelul lui Balthus, Jeanette Aldry, jucând Solitaire. Într-un comunicat al casei Sotheby’s este menționat că tabloul „marchează primul caz în care Balthus explorează tema jocurilor de cărți în opera sa, un motiv pe care îl va relua de mai multe ori în cariera sa”.

În 1964, AIC a achiziționat tabloul direct de la Pierre Matisse, dealerul artistului, fiul lui Henri Matisse, din New York. Un purtător de cuvânt al muzeului a declarat pentru The Art Newspaper că lucrarea nu a mai fost expusă de aproape un deceniu, dar a fost adesea împrumutată pentru expoziții. În prezent, este expusă la Sotheby’s Hong Kong.

În timp ce această practică e controversată în mai multe muzee, vânzarea „La Patience” respectă liniile directoare stabilite de grupurile din industrie, cum ar fi Asociația Directorilor de Muzee de Artă, care și-a relaxat regulile în 2020 pentru a atenua presiunea economică a pandemiei Covid-19 asupra instituțiilor. Înainte de vânzarea de la Sotheby’s, „La Patience” a făcut parte din colecția Joseph Winterbotham a AIC timp de aproape 60 de ani. Înființată în 1921, colecția cuprinde până la 35 de tablouri europene moderne și lucrări de Edward Degas, Claude Monet, Vincent van Gogh, Henri Matisse și Paul Gauguin. Însă, pentru a îndeplini mandatul colecției de „evaluare și îmbunătățire continuă”, orice nouă achiziție trebuie să fie precedată de o lucrare „decesionată”.