Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul „Femme à la montre” de Picasso a fost expus la Dubai, prima dată în 50 de ani în afara Statelor Unite
pablo picasso, femme à la montre, 1932 © 2018 estate of pablo picasso, artists rights society (ars), new york

Tabloul „Femme à la montre” de Picasso a fost expus la Dubai, prima dată în 50 de ani în afara Statelor Unite

Una dintre capodoperele lui Pablo Picasso, „Femme à la montre”, pictată în 1932, a fost expusă la Dubai, la începutul unui turneu care va cuprinde şi Hong Kong, apoi New York, unde va fi scoasă la licitație în noiembrie. Tabloul este pentru prima dată în 50 de ani când este expus în afara Statelor Unite.

Prestigioasa casă de licitații Sotheby’s indicase la jumătatea lunii septembrie că tabloul, care o înfățișează pe una dintre partenerele și muzele artistului spaniol, pictorița franceză Marie-Thérèse Walter, ar putea fi vândut cu 120 de milioane de dolari la licitația din 8 și 9 noiembrie.

„Publicul va avea privilegiul de a aprecia această capodoperă înainte de turneul său mondial”, a declarat cu această ocazie șeicul Salem ben Khaled Al-Qassimi, ministrul Culturii din Emiratele Arabe Unite, statul din Golf de care aparține Dubai.

Picasso atrage potențiali cumpărători din întreaga lume

Lucrarea poate fi văzută în sala de expoziție a casei Sotheby’s, deținută de magnatul francez, marocan și israelian Patrick Drahi, în Dubai International Financial Centre (DIFC), districtul financiar al emiratului.

Potrivit lui Julian Dawes, șeful departamentului de artă impresionistă și modernă de la Sotheby’s, Picasso atrage potențiali cumpărători din întreaga lume.

„În trecut, am văzut oferte de pe toate continentele, din toate orașele mari”, a declarat el pentru AFP la ceremonia de deschidere la Dubai. „Între 2021 și 2022, am înregistrat o creștere de peste 100% a numărului de ofertanți și cumpărători din Orientul Mijlociu”, a spus el.

„Femme à la montre” aparține bogatei newyorkeze Emily Fisher Landau, care a murit anul acesta la vârsta de 102 ani. Ea a mai deținut o colecție de lucrări de Jasper Johns, Willem de Kooning, Mark Rothko și Andy Warhol, care vor fi vândute la licitație pe 8 și 9 noiembrie pentru sezonul de toamnă al licitațiilor de artă din capitala culturală și financiară a Statelor Unite.

La cincizeci de ani de la moartea sa, artistul care a creat „Guernica” (1937) și „Les Demoiselles d’Avignon” (1907) continuă să fascineze: muzee din întreaga lume, în special din Franța și Spania, îi vor consacra aproximativ cincizeci de expoziții în 2023.