Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul „Originea lumii”, expus la Centrul Pompidou Metz, stropit cu vopsea roşie
centre pompidou metz1

Tabloul „Originea lumii”, expus la Centrul Pompidou Metz, stropit cu vopsea roşie

Tabloul „Originea lumii”, de Gustave Courbet, a fost stropit cu vopsea roșie, în timp ce era expus la Centrul Pompidou-Metz, în cadrul unei expoziții despre psihanalistul Jacques Lacan.

Tabloul din 1886, care înfățișează sexul unei femei într-un pat, a fost împrumutat muzeului din Lorena de la Musée d’Orsay. Cu toate acestea, opera este „protejată de sticlă”, a precizat pentru AFP departamentul de comunicare al muzeului, indicând că poliția se află la fața locului pentru a efectua analize.

Această „acțiune” a fost condusă de o artistă de performance franco-luxemburgheză, Deborah de Robertis. Ea spune că face parte dintr-o „mișcare mondială” a „tinerelor artiste din toate domeniile”, a declarat pentru AFP un avocat al uneia dintre părțile implicate în acțiune. „Ceea ce înainte era permis, tinerii nu mai vor”, a continuat ea. O sursă apropiată artistei a precizat că unele persoane au fost arestate.

Contactat, Parchetul din Metz nu a răspuns imediat. O lucrare realizată de Deborah de Robertis este, de asemenea, expusă lângă „Originea lumii” în cadrul expoziției. Artista este văzută pozând nud sub opera lui Courbet la 29 mai 2014 la Muzeul d’Orsay.

Deborah de Robertis a fost amendată de justiția franceză cu 2.000 de euro pentru că s-a afișat goală în 2018, în timpul unuia dintre spectacolele sale din fața grotei din sanctuarul de la Lourdes. De asemenea, ea a fost achitată de mai multe ori după acțiuni similare, în special în 2017, după ce și-a arătat sexul la muzeul Luvru, în fața „Giocondei”.