Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Atelierul restaurat al artistului Gustave Courbet va fi deschis publicului în orașul natal

Atelierul restaurat al artistului Gustave Courbet va fi deschis publicului în orașul natal

Atelierul lui Gustave Courbet (1819-1877), uitat de aproape un secol și care conține singurele sale picturi murale ale artistului, va fi deschis publicului, sâmbătă, 5 februarie, în orașul natal Ornans (Doubs), acolo unde muzeul care îi este dedicat oferă în paralel expoziția „Un atelier à soi, potrivit Le Figaro.

„Aceste două picturi au supraviețuit timpului, sunt o comoară”, a mărturisit conservatorul de la Muzeul Courbet, Benjamin Foudral.

Un mural realizat pe 15 metri pătrați

Operele intitulate „La Seine à Bougival” și „L’Escaut se jetant dans la mer” ocupă fiecare aproximativ 15 metri pătraţi pe o suprafaţă de la nivelul tavanului atelierului, o mare încăpere pătrată închisă cu ușă din sticlă și pictată în roșu, așa cum era în perioada în care artistul locuia aici.

La moartea artistului, sora sa Juliette va moșteni proprietatea și va construi o extindere a atelierului, unde va instala prima sală de expoziție dedicată fratelui ei.

Neavând copii, ea a lăsat moștenire totul prietenilor iar aceștia l-au vândut unui negustor de vinuri care a folosit camera ca depozit.

Consiliul departamental din Doubs va cumpăra atelierul lui Gustave Courbet în 2007 iar o minuțioasă campanie de restaurare va începe în 2019.

Deschiderea pentru public va fi doar cu rezervare și cu vizite ghidate, cu scopul de a conserva locul.

Pentru a însoți deschiderea atelierului, Muzeul Courbet propune până la 27 martie expoziția „Un atelier à soi”. Aceasta explorează locul atelierului în traiectoria artistică a pictorului și evoluția raportului dintre artiștii contemporani lui Courbet și spațiul lor de lucru.

Pictorul Gustave Courbet (1819 – 1877), cel care a pictat celebra pânză „Originea lumii” în 1866, a condus mişcarea artistică a realismului în pictura franceză din secolul al 19-lea.

Foto credit: Muzeul Courbet