Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tablouri de Marshall și Saville din colecția fondatorilor Long Museum, scoase la vânzare
marshall, plunge, sothebys

Tablouri de Marshall și Saville din colecția fondatorilor Long Museum, scoase la vânzare

Tablouri de Kerry James Marshall și Jenny Saville care au deținut cândva recordurile de licitație publică ale artiștilor american și britanic vor fi vândute din colecția lui Liu Yiqian și Wang Wei, fondatorii Long Museum din Shanghai.

Cele două lucrări vor fi oferite în vânzarea de seară „Now” a casei Sotheby’s, dedicată artei contemporane, care va avea loc în noiembrie la New York. Este estimat că fiecare dintre picturi va obține prețuri cuprinse între 9 milioane și 12 milioane de dolari, a confirmat Sotheby’s pentru ARTnews.

Vestea potrivit căreia casa de licitații a obținut pentru consignație în toamna acestui an lucrările „Plunge” (1992) a lui Marshall și „Shift” (1996 – 1997) a lui Saville vine la doar câteva săptămâni după ce Yiqian și Wei au vândut o tranșă de aproximativ 60 de lucrări de artă contemporană din patrimoniul lor în cadrul unei licitații Sotheby’s Hong Kong. Ansamblul nu a reușit să satisfacă așteptările, fiind vândut pentru o sumă colectivă de 69,5 milioane de dolari, departe de ținta de 95,4 milioane de dolari stabilită de casă înainte de vânzare.

Înființat în 2012, Long Museum a devenit un punct de atracție important pe scena artistică din Shanghai. Inițial, a avut sediul în cartierul West Bund, extinzându-se ulterior cu două spații în cartierul Pudong al orașului și în Chongqing. În ultimul deceniu, Yiquian și Wei au făcut mai multe achiziții de artă contemporană.

Recorduri absolute pentru Marshall și Saville

În iunie 2016, colecționarii au achiziționat „Shift” pentru suma record de 9,1 milioane de dolari în cadrul unei vânzări Christie’s. În același an, au cumpărat „Plunge” pentru 2,1 milioane de dolari, marcând de asemenea un record pentru o lucrare a lui Marshall. Înaintea vânzării, „Plunge” câștigase o oarecare expunere în rândul criticilor după ce fusese prezentat în expoziția „In the Tower: Kerry James Marshall” (2013) de la National Gallery of Art din Washington D.C.

Ambele lucrări au fost expuse la Long Museum de când au fost achiziționate, deși acum sunt vândute din colecția personală a lui Liu Yiqian și Wang Wei, a declarat un reprezentant al casei Sotheby’s.

În 2018, recordul actual al lui Marshall a fost stabilit la licitație, când „Past Times”, o pictură narativă din 1997, inclusă în retrospectiva sa din 2016, a ajuns la 21,1 milioane de dolari la Sotheby’s, de aproape trei ori estimarea. În plus, a depășit recordul anterior al lui Marshall, de 5 milioane de dolari, stabilit în același an pentru vânzarea lucrării „Still Life with Wedding Portrait” (2015) la Christie’s din New York.