Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tehnologia în artă – Artiștii timișoreni, provocați să creeze cu piese mecanice
bright cityscapes. oglindirea ecosistemului

Tehnologia în artă – Artiștii timișoreni, provocați să creeze cu piese mecanice

Artiștii timișoreni au la dispoziții componente produse de diverse companii pentru a crea obiecte de artă. Expoziția „Mirroring the Ecosystem” din proiectul mutidisciplinar „Bright Cityscapes”, parte în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, este deschisă la Faber până la 26 februarie, iar din 6 martie până în 2 aprilie, proiectul va continua la Universitatea Politehnica.

„Bright Cityscapes. Oglindirea ecosistemului” a fost inițiat cu scopul de a crea un laborator de design pentru orașul Timișoara – unul mplicat să observe, să răspundă și să acționeze la urgențele contemporane prin discipline precum cea de design, arhitectură sau de cultură mplica.

În acest an, Politehnica din Timișoara împlinește 100 de ani și este partener în acest program mutidisciplinar.

bright cityscapes. oglindirea ecosistemului3

„Pentru studenţii noştri este foarte important, pentru că ei văd şi un alt mod de a folosi tehnologia sau produsele pe care le vor dezvolta ca ingineri şi în zona culturală. De fapt, cred că facem o activitate puţin de pionierat pentru România, caracteristică Timişoarei pe ceea ce înseamnă artă şi tehnologie. E normal să fim mplicate în astfel de proiecte, pentru studenţii noştri, pentru cadre didactice”, a declarat, pentru curatorial.ro, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan.

Oglindirea Ecosistemului

„Timişoara este un oraş foarte dezvoltat industrial pentru România. Avem companii, în zona de comunicaţii, de automatică şi, putem vedea aici ce produse  dezvoltă aceste companii, cum se interconectează, şi puse într-un mod artistic, nu cum aş face eu ca inginer, într-un mod în care privirea e provocată. În acest mod, transmiterea acestor informaţii se vede într-o altă lumină, mult mai interesantă”, a subliniat Florin Drăgan.

bright cityscapes. oglindirea ecosistemului2

Artiştii din Timişoara se pot folosi de componentele unor companii pentru a crea opere de artă. „Într-un mod atipic pentru România, dar pe care îl regăsim în vestul Europei. Noi avem și un plan, de a avea în cadrul Facultății de Arhitectură, un master pe zona de artă și tehnologie, în care să colaborăm și cu cei de la Facultatea de Artă, de la Universitatea de Vest. Venim și cu lucruri noi și în zona academică din această moștenire a Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, și cred că, ceea ce e foarte important, din păcate în acest an nu rămânem cu multe ziduri noi pentru că nu prea avem construcții noi, dar spiritul și vibe-ul acesta al orașului din acest an va rămâne și va continua să producă în anii următori”, a mai declarat, pentru curatorial.ro, conf. univ. dr. ing Florin Drăgan.

Programul, curatoriat de Martina Muzi, s-a deschis cu o compoziție de produse selectate, procese, piese mecanice și componente care fac parte din ecosistemul industrial al Timișoarei.

Întrucât conceptul de oglindire în știința socială este un comportament inconștient de imitare de la o ființă la alta, expoziția își propune să creeze o tablă de reflecție, un inventar și o interconexiune tangibilă de abilități, locuri, tehnologii și produse. În ansamblu, spațiul se va reflecta asupra stării de design a orașului și a rolului său de disciplină invizibilă sau vizibilă fundamentală pentru economia locală conectată la cererile și ofertele internaționale.

Credit foto: curatorial.ro