Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
The Rubin Museum of Art din New York va returna Nepalului două opere sculptate în lemn

The Rubin Museum of Art din New York va returna Nepalului două opere sculptate în lemn

Specialiştii sunt de părere că aceste obiecte au fost iniţial furate, iar gestul vine după ce un grup de activişti a cerut returnarea lor, arată ArtNews.com.

O operă ar fi făcut parte din seria de ornamente pentru complexul unui templu din Patan, numit Yampi Mahavihara şi a intrat în posesia muzeului newyorkez în 2010. O a doua piesă este ilustrarea zeiţei Gandharva în timpul unei lupte şi datează din secolul XIV. Aceasta din urmă a intrat în colecţia muzeului în 2003. Fusese creată pentru a decora fereastra mănăstirii Itum Bahal din Valea Kathmandu.

Piesele au fost predate consulului Nepalului în cadrul unei ceremonii, marţi.

Muzeul din New York are o vastă colecţie de opere din regiunea Himalaya şi va face o reevaluare a provenienţei acestora. De altfel, acest demers a început din 2016.

Campania Nepal Heritage Recovery a ajutat eforturile de recuperare a mai multe opere din regiune, mare parte din ele deţinute de instituţii precum the Metropolitan Museum of Art, the Dallas Museum of Art şi the Denver Art Museum.

Departamentul de Arheologie din Nepal nu a anunţat încă dacă obiectele returnate vor fi expuse într-un muzeu sau vor fi readuse în spaţiile pentru care au fost create iniţial.

Credit foto: Rubin Museum of Art via ArtNews