Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Timișoara – portretul unui oraș: Artiști contemporani și lucrări din patrimoniul MNArT, într-o expoziție temporară
mnart0

Timișoara – portretul unui oraș: Artiști contemporani și lucrări din patrimoniul MNArT, într-o expoziție temporară

Lucrări ale unor artiști precum Dana Constantin, Sorin Scurtulescu, Dacian Andoni și Suzana Fântânariu, alături de opere din patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara sunt reunite în expoziția „Portretul unui oraș”, dedicată orașului, ce va fi vernisată pe 28 aprilie.

„Timișoara – portretul unui oraș” va fi deschisă cu recitaluri susținute de Caius Herea, Narcisa Brumar și de studenții Facultății de Muzică și Teatru, sub îndrumarea profesoarei conf. univ. dr. Mariana Șarba.

Conceptul expoziție, parte a proiectului „Timișoara through the lens of artists”, a prins formă din dorința Muzeului Național de Artă Timișoara de a sărbători moștenirea culturală a urbei de pe Bega printr-un elogiu adus orașului, precum și artiștilor, care de-a lungul timpului au surprins cu ajutorul penelului, peniței, cărbunelui, aparatului de fotografiat și a instalației, lumea care îi înconjoară.

Timișoara deține anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Lucrări din depozitele muzeului și lucrări împrumutate

Lucrările de artă contemporană, expuse pe simeze alături de operele din trecut, deconstruiesc țesutul urban analizând elementele sale distinctive, precum și materia din care acesta este plămădit, într-un efort de a reda spiritul orașului de pe Bega. Pentru a putea înțelege această expoziție cu adevărat, dincolo de informația vizuală, va fi analizată atât istoria socio-politică a locului, precum și scena artistică care a dat naștere maeștrilor care l-au transpus în imaginile pe care le putem vedea, explorând pe rând tematicile abordate în cadrul expoziției.

Lucrările provenite din depozitele MNArT aparțin artiștilor consacrați din oraș, printre care se numără József Ferenczy, Stefan Jäger, Oskar Szuhanek, Ilona Litteczy-Krausz, Catul Bogdan, Franz Ferch, Emil Lenhardt, Albert Kristoff Krausz, Ioan Isac, Marion Jilcu, Ernestin Braunecker, Ciprian Radovan și Constantin Flondor.

Artiștii contemporani care au împrumutat lucrări sunt Suzana Fântânariu, Elena Minodora Tulcan, Dana Constantin, Sorin Scurtulescu, Dacian Andoni. Au fost de asemenea împrumutate de Fundația Triade și lucrări ale artistului Peter Jecza.

Expoziția, curatoriată de Alexandru Babușceac, va fi deschisă în galeria Arcada de la parterul MNArT până pe 15 octombrie 2023.