Top 9 muzee și galerii „must-see” în Arad
Arad, supranumit „mica Vienă” de către Nicolae Iorga, este un oraș cu parcuri întinse și clădiri monumentale, iar muzeele sale reușesc să atragă mulți vizitatori. De exemplu, Muzeul de Artă din Arad a fost vizitat, în 2023, de peste 54.000 de persoane, număr care a marcat onorabil a 130-a aniversare a acestei instituții.
Dacă vrei să știi ce muzee sunt de vizitat în Arad, citește acest articol până la final și descoperă „perlele” de istorie și cultură ale orașului.
Complexul Muzeal Arad
Găzduit în Palatul Cultural, construit în 1913 de arhitectul Ludovic Szantay, Muzeul de Artă din Arad reprezintă o instituție de maximă importanță pentru cultura și patrimoniul local. Prin colecțiile extinse de: arheologie, istorie, artă și științe ale naturii, care numără peste 125.000 de piese, muzeul oferă o explorare vastă a trecutului și prezentului. Expoziția de arheologie cuprinde artefacte preistorice: unelte cioplite de acum 100.000 de ani, piese din epoca bronzului, artefacte din neolitic, monede de argint, morminte de cavaleri unguri etc. Secția de științe ale naturii a fost inaugurată în 1992, iar galeria de artă a fost vernisată în 1998 și reorganizată în 2013.
Contact Complexul Muzeal Arad
Program: marți – duminică, orele 09:00-17:00
Adresă: Palatul Cultural, Piaţa George Enescu 1, Arad
Locație: Complexul Muzeal Arad
Telefon: 0257.281.847
Muzeul de Artă Arad
La fel cum Galeria Borghese combină arta cu istoria Romei ca o veritabilă poveste, tot așa și Muzeul de Artă din Arad își etalează colecțiile unice pentru a celebra trecutul. Clădirea în care funcționează este un monument arhitectural al secolului al XX-lea și găzduiește o vastă colecție de artă românească și universală. Muzeul a fost fondat pe baza primei expoziții arădene de pictură din 1913, extinzându-se ulterior pentru a include lucrări de plastică din secolele XIX-XX, picturi de maeștri români: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba și Nicolae Tonitza, precum și sculpturi semnate de Dimitrie Paciurea și Romulus Ladea. Muzeul adăpostește și artă universală din școli artistice italiene, franceze, flamande și maghiare. Expozițiile sale temporare și permanente prezintă un amestec de lucrări clasice și contemporane.
Contact Muzeul de Artă Arad
Program: marți – duminică, orele 09:00-17:00
Adresă: Str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj 2, Arad
Locație: Muzeul de Artă Arad
Telefon: 0257.210.015
Muzeul Preparandiei
Muzeul Preparandiei din Arad este localizat într-o clădire monument istoric, numită inițial Clădirea cu cap de Căprioară, care a fost odinioară sediul Preparandiei, prima școală pedagogică românească din Transilvania. Acest muzeu, administrat de Centrul Municipal de Cultură Arad, a fost inaugurat în noiembrie 2012. Colecția sa cuprinde: materiale didactice, cărți, mobilier din sălile de clasă și alte obiecte vechi de peste 100 de ani, reflectând istoria educației din aceste locuri de vizitat.
Contact Muzeul Preparandiei
Program: luni – vineri, orele 08:00-16:00
Adresă: Strada Preparandiei 13, Arad
Locație: Muzeul Preparandiei
Telefon: 0770.271.505
Muzeul Memorial „Vasile Goldiș”
O altă instituție care se remarcă în rândul muzeelor din Arad este Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiș”, găzduit în Palatul „Românul”. Muzeul expune o bogată colecție de obiecte care reflectă viața și activitatea lui Vasile Goldiș, cel ce a proclamat Marea Unire la 1 Decembrie 1918. Printre exponate se numără: acte de studii, documente personale și corespondență cu personalități celebre precum I. L. Caragiale și N. Titulescu. Pereții muzeului sunt decorați cu imagini ale celor care au avut o influență asupra destinului său, precum Ioan Suciu și Ștefan Cicio Pop. Un loc special este dedicat ziarului „Românul”, care include necrologul scris de Goldiș pentru Aurel Vlaicu. De asemenea, muzeul păstrează fotografii originale, publicații și cărți din biblioteca personală a lui Goldiș, oferind vizitatorilor o incursiune în trecutul cultural și istoric al României.
Contact Muzeul Memorial Vasile Goldiș
Program: luni – vineri, orele 08:00-16:00
Adresă: Strada Vasile Goldiș 6, Arad
Locație: Muzeul Memorial Vasile Goldiș
Telefon: 0770.271.505
Galeriile Turnul de Apă
Turnul de Apă, proiectat de arhitectul Miklós Ybl, a fost inaugurat în 1896, având ca model donjonul unei cetăți medievale. Cu o înălțime de 35 de metri, era cea mai înaltă clădire a orașului și avea rolul de a aproviziona cu apă și de a semnala incendiile, fiind amplasat lângă cazarma pompierilor. Funcțional până în 1956, turnul a devenit proprietate privată în 1990 și găzduiește acum expoziții permanente și temporare ce etalează: caschete, uniforme, furtunuri de intervenție, medalii de merit și altele. În clădirea turnului se organizau, în trecut, și spectacole de teatru. Printre atracțiile sale se numără fostul bazin de apă, de 400 de tone, accesibil vizitatorilor.
Contact Turnul de Apă
Program: luni – duminică, orele 10:00-16:00
Adresă: Str. Ceaikovski nr. 9A 310052 Arad
Locație: Turnul de Apă
Telefon: 0742.053.688
Muzeul de Istoria Calculatoarelor – Retro IT
Muzeul „Retro IT” se află pe lista acelor muzee din Arad de mici dimensiuni, dar cu un farmec aparte. Muzeul a fost creat de pasionatul Florin Mărcuș și este un loc unic dedicat istoriei calculatoarelor și tehnologiei vechi. Exponatele includ: computere retro, microcipuri rare și obiecte electronice emblematice. Noua locație din Piața Avram Iancu adăpostește un „Colț al nostalgiei”, cu obiecte precum sticle Ara-Cola sau ventilatoare portabile. Vizitatorii pot explora o colecție impresionantă de procesoare, pe cale să intre în Cartea Recordurilor. Intrarea este gratuită, iar tururile ghidate sunt oferite cu pasiune de însuși fondatorul muzeului.
Contact Muzeul de Istoria Calculatoarelor
Program: vizită doar pe bază de programare, luni-vineri, 18:00-21:00 și în weekend
Adresă: Piața Avram Iancu nr. 3, Arad 310023
Locație: Muzeul de Istoria Calculatoarelor
Telefon: 0741.628.634
Galeria Delta
Galeria de Artă Delta din Arad este un important spațiu cultural dedicat promovării artei contemporane, fiind situată în centrul orașului, lângă Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Galeria a fost inaugurată în anul 1994 și găzduiește expoziții: de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă, reunind lucrările artiștilor locali. Galeria Delta este de asemenea un punct de întâlnire pentru pasionații de artă din Arad, fiind locul unde tradiția și inovația artistică se împletesc în expoziții atractive.
Contact Galeria Delta
Program: luni-vineri, 09:00-18:00
Adresă: Strada Mihai Eminescu 2, Arad
Locație: Galeria Delta Arad
Telefon: 0257.281.371
Galeria de Artă Alfa
Galeria Alfa din Arad este un spațiu expozițional dedicat promovării artei contemporane și artiștilor locali. Galeria oferă publicului oportunități de a explora lucrări valoroase prin expoziții variate, inclusiv lucrări grafice și picturi. Galeria Alfa are un rol esențial în viața culturală a Aradului, contribuind la dezvoltarea scenei artistice locale și la dialogul cultural din județ. Prima galerie Alfa a fost deschisă la sfârșitul anilor ’60, urmându-i o alta (Galeria Arta), inaugurată în 1986, dar care a fost ulterior închisă.
Contact Galeria Alfa
Program: luni-vineri, 09:00-17:00
Adresă: Bulevardul Revoluției, nr. 90, Arad
Locație: Galeria Alfa Arad
Telefon: 0257.281.971
Muzeul Viei și Vinului
La 25 de km de municipiul Arad, în localitatea Ghioroc se află Muzeul Viei și Vinului, un loc dedicat uneia dintre cele mai vechi podgorii din România: podgoria Miniș – Maderat. Înființat în 1988, muzeul, la loc de cinste printre atracțiile din Arad, prezintă: unelte, documente și fotografii despre viticultura și vinificația din zonă. Prima atestare documentară a viilor de la Miniș datează din secolul al XI-lea. Un aspect remarcabil este tradiția vinului dulce din soiul Cadarca, produs încă din 1744, recunoscut internațional în 1862, când un vin roșu dulce de Miniș a fost numit „regele vinurilor” la Expoziția de la Londra.
Contact Muzeul Viei și Vinului
Program: miercuri – duminică, orele 10:00-17:00
Adresă: DJ708B, Ghioroc 317135
Locație: Muzeul Viei și Vinului
Telefon: 0257.281.847