Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Trasee marcate înainte și în carantină, transformate în lucrări de artă și expuse la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Trasee marcate înainte și în carantină, transformate în lucrări de artă și expuse la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Lucrări prin care Silvia Trăstariu compară traseul unei zile obișnuite dinainte de pandemie cu cel din perioada carantinei vor fi expuse la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi până în a doua parte a lunii februarie 2022.

Vernisajul expoziției „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu, va avea loc pe 16 decembrie 2021.

Silvia Trăstariu va expune lucrări realizate în perioada 2019 – 2020, în care compară traseul unei zile obișnuite cu cel din perioada martie – mai 2020, când aplicarea restricțiilor în contextul pandemiei a dus la restrângerea deplasării zilnice.

Artista a realizat o hartă personală prin care face legătura dintre distanța pe care o parcurge într-o zi și urma pe care aceasta o lasă.

Expoziția compară două tipuri de zile care generează două tipuri de hărți: distanța parcursă într-o perioadă normală, în care ea poate să exploreze toate căile pe care și le dorește, versus traseul simplificat în perioada martie – mai 2020, când începutul pandemiei a limitat și controlat deplasările.

Au rezultat forme geometrice complexe și armonioase, care acoperă în unele cazuri zeci de kilometri, diferite localități și adrese, în comparație cu mici triunghiuri, deplasări de acasă până la magazinul din imediata apropiere și înapoi.

Proiect artistic demarat cu ajutorul unei aplicații online

Proiectul a început în 2019, în timpul unei călătorii ample prin Germania, în care artista a observat că aplicația Google Maps continua să îi înregistreze drumurile, chiar și atunci când nu era conectată la internet. Trăistaru a folosit această situație aparent intruzivă în propriul avantaj. A păstrat opțiunea de înregistrare din aplicație și a început să analizeze conștient traseul călătoriilor sale prin diferite orașe din Germania. Mai târziu, proiectul a continuat să crească și s-a extins și la deplasările cotidiene prin București, Viena și în alte locuri.

Începutul pandemiei și instaurarea carantinei au părut o amenințare și o limitare la adresa proiectului, dar artista a știut să fructifice și această situație. Datorită interesului artistic, a continuat să observe noua situație, chiar dacă forma rutelor devenea din ce în ce mai simplă. În unele zile nici nu s-a deplasat, iar foile ei au rămas complet goale, martori ai limitării liberei circulații și ai frustrării date de pierderea unor beneficii.

„În anul 2019, m-am folosit de hărțile oferite de Google Maps Timeline pentru a crea un set de lucrări. Am făcut desenele ca o formă de protest întrucât Google înregistrase în aplicația lor atât de multe date despre drumurile mele. Am fost contrariată de faptul că mă simțeam monitorizată dar am hotărât să folosesc baza de date pe care Google o avea despre locurile unde am fost. Ulterior, după ce am descoperit că pot dezactiva acest serviciu, am decis să îl păstrez datorită utilității lui ca mecanism mnemonic”, explică Silvia Trăistaru.

Trăistariu continuă să dezvolte colecția de 100 de trasee

Proiectul însumează deja 100 de lucrări, iar artista continuă să îl dezvolte. La MNHCV va fi expusă o parte dintre ele.

Începând cu anul trecut, unele au fost prezentate și în expoziții de grup, precum Pandemic Loop Disorder (București, curator: Magdalena Pelmuș; asistent curator: Lina Țărmure), Camera K’ARTE (Târgu Mureș), Perspectiva series (Porto, OKNA Espaco Cultural), Behind The Times (New York, organizator: Solo Show, curatori Abby Lloyd și Alyssa Davis Gallery), Social Isolation (Santiago de Chile, Rattha Gallery), PandemicArt (Timișoara, expoziție și catalog, TehnoArte).

Silvia Trăistaru (n. 1979) este artist vizual și restaurator independent. Din 2002, după ce a absolvit Universitatea Națională de Arte București, a început să lucreze în propriul atelier, unde îmbină proiecte de pictură, desen, fotografie și proiecte de conservare de artă. Este interesată în mod special de observarea directă a naturii și de comunicarea interspecii.

Ioana Marinescu (n. 1988) este istoric de artă, curator și doctorand la Universitatea Națională de Arte București, interesată de biografia artistică și cercetarea artistică. A lucrat aproximativ 14 ani la Galeria H’art, una dintre primele galerii private de artă contemporană deschise în România. Interesele ei combină istoria și teoria artei cu practica concretă de a lucra cu artiști activi pe scena contemporană.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 16 decembrie 2021 – 20 februarie 2022, la sediul muzeului din Strada Londra nr. 39, București. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Credit foto: MNHCV