Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei noi muzee, construite la Doha
art mill, doha, elemental

Trei noi muzee, construite la Doha

Reprezentanții Qatar Museums au anunțat planuri pentru noi investiții în artă, trei muzee urmând să fie construite la Doha.

Muzeul Lusail va găzdui „cea mai mare colecție din lume de picturi, desene, fotografie, sculpturi, texte rare și arte aplicate orientale”, după cum citează presa americană.

Conceput de Herzog & Meuron, Lusail va fi dedicat influenței Orientului Mijlociu și artei islamice asupra lumii. Clădirea cu patru niveluri va avea o suprafață de 170.500 de metri pătrați și va cuprinde spații expoziționale, un auditorium și centre educaționale.

Office for Metropolitan Architecture va proiecta Qatar Auto Museum, care va fi o „hartă” a evoluției automobilului de la invenție până în zilele noastre și va explica modul în care a influențat cultura în Qatar.

Qatar Museum a precizat că dorește renovarea unei mori de făină aflate pe promenada de pe faleza din Doha în Art Mill, un campus creativ care va avea peste 260.000 de metri pătrați pentru expoziții și reprezentații.

Acest proiect a fost anunțat inițial în 2015, iar grupul chilian de arhitectură Elemental coordonează renovarea, scrie artnews.com. Potrivit oficialilor, campusul va găzdui artiști aflați în rezidențe și va include spații pentru creatori, precum și zone de depozitare și ateliere de conservare. Silozurile morii vor fi deschise publicului în luna octombrie.

Lucrări de artă, amplasate în avanpremiera Cupei Mondiale

În ultimele două decenii, Qatarul a investit mult într-un ambițios plan de dezvoltare a muzeelor. În 2019, Muzeul Național al Qatarului, proiectat de Jean Nouvel, a fost inaugurat pe faleză, unde se află și Muzeul Artei Islamice.

Guvernul nu a dezvăluit calendarul și nici bugetul pentru cele trei noi muzee.

Un program artistic amplu a fost inițiat inaintea debutului Cupei Mondiale, care are loc în această ară în luna noiembrie.

Patruzeci de lucrări de artă recente ale unor artiști din Qatar și din alte țări vor fi instalate anul acesta în diverse locuri din Doha, inclusiv în parcuri, în aeroport și zone comerciale.

Foto: Art Mill. Credit foto: Elemental