Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei proiecte românești, la festivalul Foto Wien
afis foto wien

Trei proiecte românești, la festivalul Foto Wien

Trei proiecte românești vor fi prezentate la festivalul Foto Wien ce reunește peste 140 de expoziții și 300 de evenimente.

Festivalul va avea loc în perioada 9 – 27 martie, în capitala Austriei, şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces și spații alternative de expoziție şi în institute culturale.

Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, anunță Institutul Cultural Român care sprijină prezența lor prin filiala de la Viena.

Ediția 2022 a Foto Wien are tema centrală „Rethinking Nature / Rethinking Landscape”, care stă la baza expozițiilor prezentate în Centrala festivalului din Atelier Augarten. Alegând această temă, intenţia este de a ilustra relevanța mediului de fotografie în ceea ce privește extinderea și susținerea discursului ecologic actual.

Proiectele nominalizate la EMOP Arendt Award 2021, în expoziție de grup

Expoziția de grup „Rethinking Nature/ Rethinking Landscape”, prezentată în Atelier Augarten pe întreaga durată a festivalului, cuprinde cele cinci proiecte selectate de comitetul de conducere al reţelei European Month of Photography (EMOP) şi nominalizate pentru EMOP Arendt Award 2021, semnate de: Vanja Bučan (Nova Gorica/Berlin), Maria-Magdalena Ianchis (Cluj/Viena), Inka & Niclas (Stockholm), Anastasia Mityukova (Genf) şi Danila Tkachenko (Moscova).

Lucrările Mariei-Magdalenei Ianchis tematizează topirea ghețarilor ca urmare a schimbărilor climatice antropice. Artista a filmat și fotografiat ghețarii islandezi Vatnajökull și Kötlujökull și ghețarul Kaunertal din Austria, fiind preocupată de ilustrarea fragilității naturii şi a vulnerabilității oamenilor, dar și de interdependența lor.

Patru artiști, despre distanță și intimitate

Cea de-a doua prezență românească din festival este proiectul expozițional „On Distance and Intimacy”, prezentat în perioada 16-26 martie, în spaţiul 12-14 contemporary, de artiştii Dragoş Hanciu, Vlad Feneşan, Patricia Moroşan şi Bianca Oana.

Expoziția prezintă lucrări realizate în izolare în contextul pandemiei Covid-19 care a forțat oamenii să rămână despărțiți. În această nouă realitate, intimitatea a trebuit redefinită, reorganizând experiența spațiului înconjurător, dar mai ales pe cea a lumii exterioare. Lucrarea fotografică „A to B” a lui Dragoș Hanciu și lucrarea multimedia colaborativă „Telepoetics” semnată de Patricia Moroşan și Bianca Oana ‒ cu peisaje sonore de Vlad Feneșan ‒ propun o reconceptualizare a intimității în lumina noilor moduri în care o putem întâlni în exterior.

Photobook Market

La finalul festivalului va avea loc Photobook Market, secţiune specială dedicată mediului tipărit în domeniul artei.

Programul va avea loc în perioada 25 – 27 martie, în Atelier Augarten, sub coordonarea Fotohof edition.

La târg va participa şi Galeria Posibilă, reprezentată de Ariana Hodorcă alături de artista Delia Prodan, prezentând publicații despre fotografie, produse de galerie împreună cu artiști pasionați de design de carte și fotografie de artă, dar și cărți realizate de artiști individual, incluzând rezultatele rezidenței „Sounds like a Book”.