Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Trei sute de ani de istorie industrială în Banatul de Munte, la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu
expozitie muzeul de arta contemporana sibiu

Trei sute de ani de istorie industrială în Banatul de Munte, la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu

Expoziția „Oţel incandescent şi coşuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte” va fi vernisată la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu pe 13 iulie.

„Într-un moment în care vechile centre de pe teritoriul României de astăzi, ale industriei de extracţie sau de prelucrare a metalelor, au devenit mai degrabă un subiect de cercetare al arheologiei industriale, decât nişte spaţii care să-şi păstreze menirea, expoziţia de faţă ne prezintă o suită de imagini istorice, care recreează un capitol întreg de istorie economică”, spune curatorul Valentin Trifescu.

El continuă: „De la cucerirea austriacă a Banatului Montan până în zilele noastre, ni se restituie, prin intermediul documentelor de arhivă, desenelor, hărţilor, cărţilor poştale și fotografiilor, nu numai varietatea utilajelor de prelucrare a metalelor sau evoluţia arhitecturii industriale, dar şi nenumărate scene de viaţă cotidiană sau de muncă. Dincolo de inospitalitatea lor aparentă, gurile de mină, turnătoriile, uzinele sau halele de prelucrare a metalelor de pe teritoriul Banatului Montan au căpătat, cu ocazia acestei expoziţii, statutul unor veritabile «locuri ale memoriei» încărcate cu o profundă dimensiune umană, deoarece în aceste locuri s-a lucrat, s-a trăit, s-a investit pasiune şi s-a iubit”.

Expoziția va fi deschisă până pe 14 august 2022.