Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Constantin Brâncuși și prima comandă pentru un monument public
bust carol davila

Constantin Brâncuși și prima comandă pentru un monument public

Știați că… sculptorul Constantin Brâncuși a primit, la vârsta de doar 27 de ani, prima comandă pentru un monument public?

Constantin Brâncuși (1876 – 1957) a primit comanda de a realiza un bust al generalului Carol Davila.

Lucrarea nu a fost accceptată, după cum scria Dan Grigorescu în 1980, fără împotrivirile celor care o comandaseră și care i-au cerut să îndeplinească cerințele fotografiei. I-a fost reproșat că l-a înfățișat pe ilustrul medic fără decorații.

„Nu cred că, așa cum se spune uneori, sculptorul ar fi fost descurajat de o asemenea lipsă de înțelegere, care s-ar fi adăugat decepției pricinuite de viziunea academistă a profesorilor săi, și că de aceea ar fi plecat din București la Paris”, nota Grigorescu.

Autorul volumului subliniază că învățământul artistic al vremii era întemeiat, la București, pe o înțelegere academică, însă precizează că în atelierele școlilor de artă atmosfera era asemănătoare pretutindeni.

La acea vreme însă, noutatea artistică se exprima peste tot cu aceeași dificultate.

„Nici nu e ușor de crezut că tânărul artist ar fi fost nemulțumit de lipsa de perspectivă a unor comenzi importante de monumente. La drept vorbind, nu se pot ciita prea multe cazuri de sculptori cărora, la 27 de ani, să li se fi încredințat ridicarea pe soclu a unei lucrări ce urma să fie amplasată într-un spațiu urban”, specifica Grigorescu.

Ulterior, Dimitrie Paciurea a obținut comanda unuia dintre „Giganții” din Câmpul Libertății de la Filaret  când nu împlinise vârsta de 33 de ani. „Pe atunci nu se putea bănui că aceasta va fi singura comandă de acest fel încredințată celui mai de seamă sculptor român dintre contemporanii lui Brâncuși”.

Constantin Brâncuși a ajuns la Paris în 1904, unde a trăit și lucrat până la finalul vieții.

Bustul generalului Carol Davila, sculptură în bronz realizată după ghipsul creat în 1903 de Constantin Brâncuși, e singurul monument de for public al sculptorului amplasat în București. El a fost dezvelit pe 30 septembrie 1912. Ulterior, a fost realizată o copie care se află în curtea Spitalului Militar.