Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  De ce în arta medievală bebelușii erau urâți
petrus christus, virginandchildinadomesticinterior

De ce în arta medievală bebelușii erau urâți

Lucrările de artă medievală prezintă bebeluși redați mai degrabă ca niște bătrâni furioși decât ca figuri angelice, cu care ne-a obișnuit Renașterea târzie.

În epoca medievală, bebelușii păreau că și-au dezvoltat pe deplin postura, că pot face lucruri dincolo de statutul lor. Modelele stabilite de reprezentările lui Iisus au influențat felul în care au fost pictați bebelușii timp de sute de ani.

„Iisus homuncular” se referă la modul în care pruncul Iisus a fost înfățișat în artă. „Homunculus” vine din latină și înseamnă „om mic”, iar acesta este exact modul în care artiștii l-au portretizat pe Iisus. Pruncul Hristos nu era înfățișat ca un bebeluș lipsit de apărare, ci mai degrabă ca o versiune mai mică a persoanei sale adulte. Artiștii nu ar fi îndrăznit să îl picteze pe Iisus sau pe alți bebeluși biblici, precum Ioan Botezătorul, ca fiind slabi.

Istoricul Matthew Averett a explicat în 2015, într-un interviu pentru Vox, cum a existat „ideea că Iisus era perfect format și neschimbat, iar dacă combini asta cu pictura bizantină, a devenit un mod standard de a-l reprezenta pe Iisus”.

Cele mai multe picturi din acea perioadă aveau subiecte biblice și au fost comandate de Biserica Catolică sau de sponsori ai bisericii, astfel, oamenii doreau ca bebelușii să se încadreze în standardul stabilit de Iisus.

Imaginea pictată, reprezentare a aspectului real

Un alt motiv pentru felul în care arătau bebelușii medievali în picturi este că realismul și idealismul nu contau atât de mult pentru artiștii care lucrau înainte de secolul al XV-lea.

Naturalismul nu era o prioritate absolută, iar acest lucru a însemnat și că era mai puțin important ca oamenii să arate diferit unul față de celălalt. Imaginea lor pictată nu trebuia neapărat să le oglindească aspectul real, ci mai degrabă să fie o reprezentare a lui. Acesta este motivul pentru care multe figuri din portrete sunt greu de distins unele de altele, chiar și atunci când sunt pictate de artiști diferiți în decenii diferite.

Aceste tendințe nu s-au demodat decât în Renașterea italiană și chiar și atunci au fost pictați câțiva bebeluși urâți.

Petrus Christus, „Fecioară și copil într-un interior domestic” (cca.1460 – 1467). Credit foto: Nelson-Atkins Museum of Art