Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu, adjudecată contra 6.000 de euro
ultima fotografie cunoscută a poetului mihai eminescu

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu, adjudecată contra 6.000 de euro

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu, realizată după clișeul lui Jean Bielig, Galați, 1887-1888, piesă extrem de rară, de colecție, a fost adjudecată, la Artmark, pentru suma de 6.000 de euro.

În cadrul ultimului eveniment al sezonului la Artmark, Licitația de Carte, inclusiv o Colecție de Fotografie, lotul a avut un preţ de pornire de 800 de euro.

Până la această dată sunt cunoscute şi certificate doar patru fotografii cu marele poet Mihai Eminescu. Acestea sunt: cea din tinerețe, făcută la 20 de ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás; cea extrasă din tabloul Societăţii „Junimea”, datând din 1878 fiind realizată de Franz Duschek la Bucureşti, în studioul său; cea de a treia, realizată de Nestor Heck în studioul de la Iaşi în 1884; și ultima, cea realizată de fotograful Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Eminescu în vârstă 37 de ani.

Un alt lot important în licitaţie, ediţia interzisă în 1948 „Mihai Eminescu – Opere complecte”, ediția A.C. Cuza, Iași, 1914, a fost adjudecată contra sumei de 2.750 de euro.

Conerliu Baba, fotografiat în atelierul din Pangratti

corneliu baba

De asemenea, în sesiunea din 19 iulie, fotografia pictorului Corneliu Baba în atelierul din Pangratti, 28 martie 1976, cu dedicația pictorului către Mihăiță Capătă, a fost vândută pentru suma de 125 de euro.

O fotografie realizată de Dan Dinu, realizator „România sălbatică” – „Munții Făgăraș” -, a fost vândută la 400 de euro.

Un lot de fotografii cu „Mănăstirea Arbore”, realizate de Paul Gherasim, au fost vândute contra sumei de 300 de euro.

O impresionantă fotografie ilustrând Podul de la Cernavodă, cca. 1895, de colecție, realizată de Franz Duschek-fiul, a fost adjudecată la 800 de euro.

Hrisov de împroprietărire, cel mai mare preţ înregistrat

Cel mai mare preţ în licitaţie a fost înregistrat de Uric (hrisov de împroprietărire), emis de Alexandru cel Bun, voievodul Moldovei, în al doisprezecelea an al domniei sale, Suceava, 19 februarie 6920 (1412), piesă muzeală, de colecție. Lotul a fost adjudecat la 31.000 de euro.

Iar „Îndreptarea legii”, cel mai important codice de legi apărut în Țările Române în Evul Mediu, Târgoviște, 1652, exemplar foarte rar, a avut un preţ final de 9.500 de euro.

Fotografia „Visează. Îndrăznește. Înfăptuiește. Fii.”, realizată de Alexandru Găvan la 6400 de metri altitudine pe muntele Gashebrum 2 – 8035m, ilustrând vârful himalayan Gasherbrum 1 – 8068m pe care Alex Găvan l-a escaladat în premieră românească în 2007, a fost vândută pentru 700 de euro.

Au fost vândute şi loturi formate din fotografii cu Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Constantin Piliuţă, Nicolae Ceauşescu, John Lennon.

Credit foto: Artmark