
Descoperiri despre tehnica lui Rafael, la Vatican
Muzeele Vaticanului au dezvăluit „ultima și cea mai importantă” dintre cele patru Camere Rafael restaurate, după un proiect care a durat 10 ani.
Procesul de restaurare a scos la iveală o tehnică nouă de pictură murală, după cum spun specialiștii, care presupunea aplicarea de vopsea în ulei direct pe perete și o rețea de cuie încastrate în pereți.
Cea de-a patra cameră pictată de faimosul pictor și arhitect renascentist și de elevii lui în anii 1500 a fost dedicată împăratului roman Constantin. Lucrările au fost încheiate complet aici la 26 iunie 2025.
Comanda pentru Camerele Rafael a venit de la Papa Iulius al II-lea în 1508, care i-a cerut tânărului Rafael Sanzio, atunci în vârstă de 25 de ani, să decoreze un apartament privat pentru liderul religios în Palatul Apostolic.
Restaurarea, care a durat un deceniu, a camerei dedicate lui Constantin a confirmat rapoartele anterioare conform cărora artistul a aplicat vopsea în ulei direct pe pereți, în loc să îi decoreze cu fresce, în care vopseaua este aplicată pe tencuială umedă. Specialiștii au dezvăluit două figuri feminine aflate în colțuri opuse ale sălii, Justiție și Curtoazie, fiind picturi în ulei pe perete și nu fresce, și fiind opera lui Rafael însuși.
Artistul a murit la vârsta de 37 de ani, în 6 aprilie 1520, înainte de finalizarea sălii. Ca urmare, picturile rămase în sala Constantin erau fresce realizate de elevii lui Rafael.
În timpul proiectului de curățare, restauratorii Vaticanului au descoperit o serie de cuie metalice sub frescele din ipsos despre care se crede că au fost bătute în perete pentru a ține în loc suprafața de rășină naturală pe care Rafael intenționase să picteze direct cu vopsele în ulei.
Foto: Camerele Rafael, arhivă