Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ultimul portret pictat de Gustav Klimt ar putea fi vândut la 65 de milioane de lire sterline la Londra
klimt portret doamna cu evantai

Ultimul portret pictat de Gustav Klimt ar putea fi vândut la 65 de milioane de lire sterline la Londra

Un portret de Gustav Klimt, descris ca o „odă sinceră adusă frumuseții absolute”, ar putea atinge 65 de milioane de lire sterline în licitaţia de la Londra, la sfârșitul acestei luni.

„Dame mit Fächer” (Doamna cu evantai) este ultimul portret realizat de Klimt. Lucrarea se afla pe un șevalet în atelierul său când pictorul austriac a murit în urma unui accident vascular cerebral și a pneumoniei în 1918, la vârsta de 55 de ani.

Este una dintre cele mai bune și mai valoroase opere de artă scoase la vânzare în Europa, potrivit Sotheby’s, care vinde pictura la aproape 30 de ani după ce a fost achiziționată de actualii proprietari.

„Dame mit Fächer este ultimul portret pe care Gustav Klimt l-a finalizat înainte de moartea sa prematură, când era încă la apogeul său artistic și producea unele dintre cele mai experimentale lucrări ale sale”, a declarat Helena Newman, șefa Departamentului de artă impresionistă și modernă de la Sotheby’s.

„Un tur de forţă”

„Multe dintre acele lucrări, cu siguranță portretele pentru care este cel mai cunoscut, au fost comenzi. Totuși, acesta este ceva complet diferit – un tur de forță tehnic, plin de experimentare care depășește limitele, precum și o odă sinceră adusă frumuseţii absolute”.

Portretul este al unei femei fără nume al cărui halat larg dezvăluie un umăr pe un fundal de flori și păsări. Reflectă fascinația lui Klimt pentru arta și cultura chineză și japoneză; el și-a umplut casa cu ceramică chinezească și imprimeuri japoneze din lemn și adesea s-a îmbrăcat în chimonouri de mătase sau halate chinezești.

Portretul este pictat într-un format pătrat, cu o dimensiune de aproximativ 1 metru pătrat, pe care Klimt l-a rezervat pentru lucrările sale cele mai avangardiste.

„Frumusețea și senzualitatea portretului constă în detaliu: petele de albastru și roz care însuflețesc pielea modelului, liniile genelor ei și ale buzelor strânse care dau caracterul feței sale”, a spus Thomas Boyd-Bowman, șeful Departamentului de vânzări de artă impresionistă și modernă de la Sotheby’s. „Aici, Klimt și-a oferit libertatea deplină de a surprinde pe pânză o femeie devastator de frumoasă. Umărul ei dezgolit provocator, echilibrul și siguranța de sine liniștită se combină cu un efect uimitor”.