Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un artefact prețios din Pompei pierdut de mult timp, găsit în casa unei familii belgiene
marmura, pompei, temmerman

Un artefact prețios din Pompei pierdut de mult timp, găsit în casa unei familii belgiene

Un artefact prețios din Pompei pierdut de mult timp a fost găsit în subsolul casei unei familii belgiene, prețioasa marmură fiind luată din sit în urmă cu 50 de ani ca suvenir după o vacanță în Italia a familiei.

Bucata de frescă din marmură fusese instalată pe un perete al scării care duce la subsol. Fiul proprietarului casei, Geert de Temmerman, a confirmat că a fost adus din Pompei ca suvenir în urmă cu cinci decenii. În timpul unei vacanțe de familie în Italia, tatălui său i-a fost oferită opera de artă de către un bărbat anonim care a fugit de la fața locului imediat ce afacerea s-a încheiat. Fără să realizeze importanța obiectului, familia l-a instalat în casă ca element decorativ.

Datând din jurul anului 62 e.n., sculptura în relief din marmură înfățișează un cutremur care a avut loc în același an. În mod deosebit, aceasta arată porțile Pompeiului prăbușindu-se.

Când tatăl, acum în vârstă de 85 de ani, a început să se pregătească să vândă casa care se află în satul Herzele din Flandra de Est, familia a decis să afle dacă marmura ar putea valora ceva, potrivit artnet.com. Ei au cerut experților de la Muzeul galo-roman local să vină să o verifice. „Au ajuns aici și au început să se uite la ea cu o lanternă”, a declarat de Temmerman într-o înregistrare video publicată de Euronews. „I-am auzit spunând: da, este autentică”.

Bart Demarsin, seful departamentului expoziții de la muzeu, a confirmat pentru VRT NWS: „Corespunde îndeaproape piesei originale pe care o recunoaștem din fotografii. Această piesă corespunde unei piese similare, ce înfățișează de asemenea clădiri care s-au prăbușit în timpul acelui cutremur”.

Artefact pierdut de jumătate de secol

Ambele piese au fost instalate cândva într-o altă casă aparținând unui bancher care a locuit în centrul orașului Pompei în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. Artefactul recent redescoperit a fost înregistrat ca dispărut timp de o jumătate de secol. Marmura va fi supusă unor cercetări suplimentare pentru a i se confirma autenticitatea, după care va putea fi reunită cu piesa însoțitoare în Antiquarium-ul din Pompei.

După ce a fost identificată, poliția locală a sosit pentru a investiga cum a ajuns comoara furată într-o casă din Herzele.

„Poliția judiciară ne-a spus că s-ar putea să mai putem obține despăgubiri”, a susținut de Temmerman. „La urma urmei, piesa a stat aici timp de 50 de ani fără să i se întâmple nimic. Ar fi putut fi atât de ușor vândută sau spartă”, a adăugat el.

Credit foto: familia Temmerman