Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un autoportret al lui Max Beckmann, cea mai mare estimare pentru o lucrare scoasă la licitație în Germania
grisebach beckmann, autoportret, licitatie

Un autoportret al lui Max Beckmann, cea mai mare estimare pentru o lucrare scoasă la licitație în Germania

Un autoportret al pictorului și graficianului Max Beckmann (1884 – 1950) a primit cea mai mare estimare pentru o lucrare scoasă la licitație în Germania. Tabloul va fi vândut pe 1 decembrie la casa Grisebach, unde este estimat la 20 de milioane – 30 de milioane de euro.

Pictura „Selbstbildnis gelb-rosa” (Autoportret galben-roz, n.r.) din 1943 este și lucrarea lui Beckmann care a primit cea mai mare estimare până acum.

A fost pictată de Beckmann pe cât se afla în exil în Olanda și a fost oferit soției lui, Quappi. De atunci, s-a aflat mereu în colecții private. Ea va fi expusă la New York între 5 și 10 noiembrie, înaintea vânzării de la Berlin.

Alte autoportrete ale lui au obținut prețuri mari în licitații. În 2001, „Selbstbildnis mit Trompete” (Autoportret cu trompetă, n.r.) din 1938 a fost vândut pentru 22,5 milioane de dolari la Sotheby’s New York, mai mult decât dublul estimării. Patru ani mai târziu, „Selbstbildnis mit Glaskugel” (Autoportret cu pahar, n.r.) din 1936 a fost vândut la aceeași casă de licitații pentru 16,8 milioane de dolari, puțin peste estimarea maximă.

Beckmann, deținătorul recordului pe piața secundară germană

Max Beckmann este unul dintre cei mai importanți artiști ai începutului de secol 20, asociat atât Expresionismului German, cât și mișcării Noua Obiectivitate. Alte autoportrete semnate de el se află în colecții importante ca MoMA, Albertina din Viena și Art Institute din Chicago.

De regulă, lucrările de artă scoase la licitație în Germania sunt vândute prin case regionale independente și rareori ajung la sume finale de peste 1 milion de euro. Totusi, piața secundară germană a crescut în ultimii ani.

Recordul pentru lucrarea vândută cel mai scump la o licitație în această țară este stabilit tot de un Beckmann, la Grisebach. În 2018, „Weiblicher Kopf in Blau und Grau (Die Ägypterin)” a fost vândută pentru 5,5 milioane de euro.