Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un autoportret Kirchner, scos la licitație după un acord de soluționare cu moștenitorii proprietarului din anii 1930
ernst ludwig kirchner

Un autoportret Kirchner, scos la licitație după un acord de soluționare cu moștenitorii proprietarului din anii 1930

Un autoportret al pictorului expresionist german Ernst Ludwig Kirchner va fi scos la licitație luna aceasta, ca parte a unui acord de soluționare cu moștenitorii proprietarului evreu german.

Pictura din 1907 va fi scoasă la vânzare pe 29 iunie, la Sotheby’s Londra, într-o licitație de artă modernă și contemporană.

„Self-Portrait with a Pipe” e așteptat să fie vândut pentru 8 – 12 milioane de lire sterline. Dacă prețul final va atinge estimarea maximă, acesta va fi între cinci cele mai scumpe tablouri ale artistului.

În perioada în care l-a creat, Kirchner făcea parte din mișcarea de avangardă Die Brücke, la fondarea căreia a participat în 1905.

Lucrarea a fost deținută inițial de Karl Schmidt-Rottluff, prieten al lui și co-fondator al mișcării. Mai târziu, în 1931, a ajuns în colecția lui Hugo Simon, bancher și politician din Berlin. Din cauza persecuției naziste, Simon a plecat la Paris, în 1933, apoi a ajuns în Brazilia. Colecția lui, care cuprindea și lucrări de Edvard Munch și Camille Pissaro, a fost dispersată după ce a părăsit Germania.

Moștenitorii lui au încercat să recupereze multe lucrări. Cel mai recent, anul trecut, au primit un peisaj de Max Pechstein (asociat grupului Die Brücke), care fusese luat din casa lui Simon din Paris.

Tabloul de Kirchner este oferit ca parte a unui acord de soluționare cu moștenitorii lui Simon și proprietarii din SUA, care l-au cumpărat în 1981, prin Sotheby’s. Termenii acordului nu au fost dezvăluiți.

Cel mai recent, lucrarea a fost expusă public în 2007, în cadrul „Vincent van Gogh and Expressionism”, la Neue Galerie din New York și Van Gogh Museum din Amsterdam. Acea expoziție sublinia influența pe care Van Gogh a avut-o asupra lui Kirchner.