Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un căutător de metale amator a descoperit un obiect care este, cel mai probabil, prima monedă de aur de pe teritoriul Angliei

Un căutător de metale amator a descoperit un obiect care este, cel mai probabil, prima monedă de aur de pe teritoriul Angliei

Persoana respectivă, care doreşte să rămână anonimă, a realizat importanţa descoperirii sale după ce a publicat o fotografie pe Facebook, arată CNN. Fotografia a fost remarcată de expertul în numismatică Gregory Edmund, angajat al casei de licitaţii Spink & Son.

Moneda, numită acum “penny-ul de aur al lui Henric al III-lea”, a fost dezgropată de pe un teren agricol din Devon şi pare că a fost bătută în 1257. Pe monedă este ilustrat regele pe tron, ţinând un glob şi un sceptru. Este una din cele opt monede de acest tip descoperite până în prezent.

Potrivit legii britanice, obiectul descoperit poate fi păstrat şi vândut de cel care l-a găsit, iar estimarea celor de la Spink & Son este de peste jumătate de milion de dolari. De altfel, moneda va fi scoasă la licitaţie, duminică.

Henric al III-lea a condus Anglia din 1216 până la moartea sa, în 1272

A fost una dintre cele mai lungi domnii din istoria ţării. În 1257, Henric al III-lea  a folosit obiectele preţioase din visterie pentru a bate monedă, arată David Carpenter, care predă istorie medievală la King’s College din Londra. În acea perioadă, au apărut primele monede de aur pe acest teritoriu.

Gregory Edmund apreciază că ele au fost create probabil din monede bizantine şi dinari care circulau în lumea islamică , iar procesul pune în lumină rutele de comerţ dintre Europa şi Orientul Mjlociu din acea perioadă.

Credit foto: CNN