Un colecționar spaniol, judecat pentru că a falsificat opere de artă de Chillida, Lichtenstein și Munch pe care le-a vândut prin case de licitații
Un colecționar spaniol este judecat pentru că a falsificat opere de artă de Eduardo Chillida, Roy Lichtenstein și Edvard Munch pe care le-a vândut apoi prin case de licitații. El ar putea primi o pedeapsă de peste 6 ani de închisoare.
Guillermo Chamorro, în vârstă de 67 de ani, este acuzat de furt de proprietate intelectuală și fraudă în legătură cu falsificarea a 15 opere de artă, potrivit ziarului spaniol El País. Procuratura din Madrid, unde are loc procesul, solicită o pedeapsă de șase ani și jumătate de închisoare.
Un colecționar respectat cândva și artist ocazional, Chamorro este acum legat de zeci de suspiciuni de falsuri care datează de mai mulți ani.
Falsificatorul, demascat de un colecționar austriac
Tomas Weber, un colecționar austriac, a declarat pentru ziarul spaniol că o litografie Eduardo Chillida pe care a cumpărat-o în primăvara anului 2019 de la Hampel Fine Art Auctions din Munchen, pentru 3.900 de euro, era falsă. Lucrarea fusese consemnată de Chamorro, pe care Weber l-a contactat și a cerut o rambursare.
La scurt timp, Weber a declarat poliției spaniole că a observat alte două falsuri ale lui Chillida la casa de licitații Setdart din Madrid. Perchezițiile ulterioare efectuate la Setdart au scos la iveală mai multe opere de artă despre care se crede că au fost fabricate de Chamorro, inclusiv șapte atribuite lui Chillida, două lui Lichtenstein și una lui Munch.
Dintre cele 15 lucrări pentru care Chamorro a fost acuzat, poliția spaniolă a recuperat 10. Celelalte cinci opere de artă – patru atribuite pictorului spaniol José Guerrero și una atribuită lui Saul Steinberg – au fost vândute colecționarilor de către Setdart în decembrie 2018.
Nu este clar dacă proprietarii acestora au fost înștiințați cu privire la autenticitatea suspectă a operelor de artă. Chamorro, la rândul său, susține că a mutat aceste piese la Setdart doar pentru studiu, nu pentru vânzare.
Falsurile, confirmate de un expert de la Muzeul Reina Sofía
Hampel Fine Art este puternic implicată și în procesul lui Chamorro. El País a relatat că un reprezentant al companiei cu sediul în Spania l-a abordat în 2017 pe falsificatorul acuzat cu ideea de a vinde o parte din colecția sa. Ulterior, Chamorro a trimis 29 de opere de artă la Munchen. Printre acestea se numărau mai multe versiuni ale celebrei „Țipătul” a lui Munch, pe care colecționarul le-a evaluat la un total de 250.000-300.000 de euro.
După ce nu a fost plătit pentru operele de artă, Chamorro a contactat casa de licitații și a aflat că acestea erau reținute la o secție de poliție locală din cauza unor suspiciuni privind autenticitatea lor. În prezent, nu se știe unde se află aceste opere de artă.
Un expert de la Muzeul Reina Sofía, José Manuel Lara, a ajutat la confirmarea statutului dubios al multora dintre operele de artă legate de Chamorro. Acesta a identificat nereguli în semnăturile operelor de artă și a subliniat că multe dintre imagini au fost realizate cu ajutorul unor procese de imprimare cu jet de cerneală.
Lara a concluzionat în instanță că, dacă piesele nu erau false, erau cel puțin „manipulări ale unor piese autentice”.
Foto: „Țipătul”, 1895, de Edvard Munch (c) National Gallery of Art, Colecția Rosenwald