Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un dealer de artă din Florida care vindea falsuri Warhol și Roy Lichtenstein, pus sub acuzare
judge,gavel,with,justice,lawyers,having,team,meeting,at,law

Un dealer de artă din Florida care vindea falsuri Warhol și Roy Lichtenstein, pus sub acuzare

Un dealer de artă din Florida care vindea pentru milioane de dolari falsuri Andy Warhol, Roy Lichtenstein și Jean-Michel Basquiat, între alții, a fost pus sub acuzare de FBI pentru fraudă și spălare de bani.

Prin galeriile Danieli Fine Art și Galerie Danieli, se pare că Daniel Elie Bouaziz vindea reproduceri ale unor lucrări de artă ce aveau sigilii de autenticitate false.

Într-o plângere depusă pe 25 mai la o curte de justiție din Florida a fost susținut că Bouaziz a vândut și lucrări fals atribuite unora ca Banksy, Henri Matisse, Frederick Hundertwasser și Keith Haring.

În unele cazuri, el ar fi cumpărat lucrări pentru sume relativ mici pe care le vindea apoi cu bani mult mai mulți.

Basquiat cumpărat cu 495 de dolari și vândut cu 12 milioane

Un presupus tablou Basquiat neintitulat a fost cel mai scump vândut de el, scrie artnews.com. Aparent, Bouaziz l-a cumărat de pe site-ul LiveAuctioneers pentru 495 de dolari, apoi l-a vândut unui agent FBI sub acoperire pentru 12 milioane de dolari.

Potrivit plângerii, când agentul l-a întrebat pe Bouaziz (cetățean francez născut în Algeria) despre autenticitatea tabloului, dealerul ar fi spus: „Provine chiar de la tatăl lui Basquiat, așa că nu există o discuție pe tema asta”. Expertul contactat de FBI a decretat că tabloul este fals.

Un alt agent sub acoperire a cumpărat un print Lichtenstein intitulat „The Solomon R. Guggenheim Museum”. Bouaziz îl achiziționase de pe același site pentru 485 de dolari și l-a vândut cu 25.000 de dolari. Printr-o comparație cu lucrarea din catalogul operei lui Lichtenstein, aceasta avea alte nuanțe și diferiți factori de autenticitate.

Anchetatorii au spus că anumite victime ale schemei lui Bouaziz l-au contactat pentru a-i cere banii înapoi, după ce și-au dat seama că lucrările cumpărate sunt false. Unele au primit sumele înapoi.

Patru capete de acuzare au fost formulate pe numele lui Bouaziz. Fiecare dintre ele vine cu pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare și o amendă de 250.000 – 500.000 de dolari.