Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un desen al lui Michelangelo recent descoperit, licitat la Paris după ce i-a fost înlăturată eticheta de „tezaur național”

Un desen al lui Michelangelo recent descoperit, licitat la Paris după ce i-a fost înlăturată eticheta de „tezaur național”

Un desen al lui Michelangelo recent descoperit, estimat la aproximativ 30 de milioane de euro, va fi licitat la Christie’s Paris pe 18 mai.

„A nude young man (after Masaccio) surrounded by two figures” a fost executat în stilou la începutul carierei artistului. Lucrare rară, desenul este unul dintre puținele care se află în colecții private. El va fi scos la vânzare în cadrul „Maîtres anciens et du XIXe siècle. Tableaux, dessins, sculptures” (Vechi maeștri și artă de secol 19: picturi, desene și sculpturi).

Estimarea este oferită la cerere, însă lucrarea are o valoare de circa 30 de milioane de euro, potrivit casei de licitații.

Lucrarea provine dintr-o colecție privată franceză și a fost desemnată „tezaur național”, fapt care blochează scoaterea ei din țară pentru o perioadă de 30 de luni. Guvernul francez a înlăturat recent această etichetă și permite exportul ei.

Înainte de vânzarea de la Paris, desenul lui Michelangelo va fi expus la Hong Kong și New York.

Lucrarea, atribuită lui Michelangelo în 2019

Desenul a fost recunoscut ca lucrare a lui Michelangelo în 2019 de către Furio Rinaldi, specialist atunci în departamentul Desene de Vechi Maeștri al Christie’s.

Paul Joannides, profesor emerit de istoria artei la Universitatea Cambridge și autor al cataloagelor complete ale desenelor lui Michelangelo și școala lui la Muzeul Ashmolean din Oxford și Musée du Louvre, a putut ulterior să studieze originalul și a susținut atribuirea lui maestrului italian.

Vândut în 1907 la Hôtel Drouot din Paris ca lucrare din școala lui Michelangelo, desenul a ieșit din focusul cercetătorilor până la recenta lui descoperire.

Probabil cel mai timpuriu studiu de nud făcut de Michelangelo care există

Realizat de tânărul Michelangelo în Florența, la finalul secolului 15, desenul este, potrivit casei de licitații, cel mai timpuriu studiu de nud realizat de artist care încă există. Figura centrală reproduce un bărbat înfrigurat prezentat în Botezul neofiților, una dintre cele mai cunoscute fresce din biserica Santa Maria del Carmine din Florența de maestrul renarcentist Masaccio (1401 – 1428).

Au fost cunoscute și alte studii ale lui Michelangelo după Masaccio, inclusiv un desen la Staatliche Graphische Sammlung din Munchen și unul la Albertina din Viena, precum și un desen după o frescă de Giotto la Luvru.