Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un desen de tinerețe al lui Paul Cézanne, vândut pentru 26.000 de euro
cezanne

Un desen de tinerețe al lui Paul Cézanne, vândut pentru 26.000 de euro

Un desen în stilou al lui Paul Cézanne, realizat în perioada 1856 – 1860, pe când artistul avea între 17 și 21 de ani, și regăsit din întâmplare, a fost vândut la licitație la Reims pentru suma de 26.000 de euro.

După mai mult de doi ani de cercetare pentru a stabili autenticitatea sa, desenul regăsit în sudul Franței, a fost estimat între 20.000 și 30.000 de euro.

Acest desen în stilou, cerneală maro și creion, reprezintă un soldat în picioare, cu cască, din profil și întors către o bătrână așezată. El a fost realizat între 1856 și 1860, într-un carnet pe care artistul îl împărțea cu sora sa mai mică, Marie, potrivit casei Ivoire cu sediul la Reims.

Desenul, regăsit în timpul unui inventar imobiliar

Lucrarea lui Cézanne este pe verso, iar pe față un desen în creion de Marie Cézanne, cu un peisaj, precum și o inscripție de mână a nepotului pictorului, Jean -Pierre Cezanne. „Desenul de vizavi este un desen original al bunicului meu”, a scris el.

Inițial cu 18 file, caietul a fost predat fiului, apoi nepotului lui Cézanne, înainte de a fi dezmembrat la o „dată necunoscută”, pierzându-se o parte din desene, detaliază casa Ivoire.

Caietul a fost apoi oferit în 1962 Muzeului Național Bezalel din Ierusalim – acum Muzeul Israelului – de un colecționar american, Henry Pearlman. El conținea atunci 12 desene de Paul Cézanne, dar nu și „soldatul cu bătrâna”. „Am pierdut urma acestui desen după Jean-Pierre Cézanne. Poate a ajuns în posesia lui Henry Pearlman”, a explicat, pentru AFP, expertul care l-a autentificat, Marc-Henri Tellier.

Desenul a fost în final „regăsit acum câțiva ani” de curatorul Thierry Collet în timpul unei inventar imobiliar în sudul Franței. „Nu știm cum a ajuns acolo”, a asigurat Marc-Henri Tellier.

A fost autentificat cu certitudine după doi ani de cercetări, cu ajutorul Societății Cézanne și al istoricului de artă Fabienne Ruppen.