Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un film despre Pierre Bonnard şi muza sa, Marthe de Méligny, redă o Belle Époque fascinantă
bonnard

Un film despre Pierre Bonnard şi muza sa, Marthe de Méligny, redă o Belle Époque fascinantă

Regizorul Martin Provost revine la pictură cu Pierre Bonnard, artist care a trăit din arta sa, și cu muza sa, Marthe de Méligny.

Post-impresionist și co-fondator al grupului Les Nabis în 1888-1889, Pierre Bonnard a revenit în atenția curatorilor de expoziții în anii 1990. Martin Provost, care își încercase deja norocul cu „Séraphine”, despre pictoriţa Séraphine Louis, Premiul César pentru cel mai bun film în 2008, revine asupra subiectului evocând relația pasională dintre pictor și modelul său Marthe de Méligny. Frumos și evocator, „Bonnard, Pierre et Marthe” ajunge în cinematografele franceze în 10 ianuarie.

Filmat între Paris, Normandia și Coasta de Azur, o mare parte din film se petrece în Le Cannet (Alpes-Maritimes). Lumina de acolo este mereu schimbătoare, cu soarele în prim plan. Martin Provost nu credea că se va întoarce la un subiect legat de pictură după „Séraphine”, iar apropierea casei sale din timpul izolării de cea în care au locuit pictorul și muza sa a fost cea care l-a determinat să aprofundeze subiectul.

Regizorul își surprinde foarte bine subiectul, în special datorită lui Cécile de France, în ton cu Marthe de Méligny – al cărei nume real era Maria Boursin. Între Pierre și Marthe, Marthe este cea care îl interesează pe Martin Provost mai mult.

Solară și senzuală

Cineastul filmează o femeie independentă, eliberată, care găsește în dragostea lui Bonnard recunoașterea la care tânjește, care o ridică în societate, dar și în plan personal, în pasiunea care îi va uni timp de cincizeci de ani. Pentru a condimenta idila, Martin Provost se concentrează pe tânăra amantă a pictorului, Renée (Stacy Martin), care îi provoacă furia lui Marthe. Cadrul însorit devine senzual. Un erotism rafinat străbate filmul, reflectând nudurile predominante în opera lui Bonnard din 1893.

Martin Provost revine la o Belle Époque fascinantă. În rolul lui Bonnard, Vincent Macaigne interpretează un burghez îndrăgostit de arta sa și veșnic nemulțumit. Moderat, dar nu lipsit de excese, sentimentele sale sunt exprimate în pictură, în special în nudurile sale frontale, mai degrabă crude, care au fost principale în picturile sale din 1893.

 Cine a fost Bonnard

Membru fondator al grupului postimpresionist de avangardă Les Nabis, Pierre Bonnard a contribuit la crearea unei punți între stilurile impresioniste și modurile expresive și moderniste de pictură.

Pânzele sale perlate prezintă palete de culori îndrăznețe și se inspiră din compozițiile colorate și emoționante ale lui Paul Gauguin și din gravurile pe lemn ale lui Hokusai și ale altor artiști japonezi.

Bonnard a redat scene urbane și domestice intime, concentrându-se mai mult pe nuanțele și calitățile materiale ale picturii sale decât pe particularitățile subiectului său. Cu un ochi pentru design, artistul și-a umplut scenele cu elemente decorative luxuriante. Bonnard a fost subiectul unor expoziții la Muzeul de Artă Modernă, Institutul de Artă din Chicago, Tate Modern și Muzeul Metropolitan de Artă, printre altele. Lucrările sale fac parte din colecțiile muzeelor din întreaga lume și au fost vândute cu peste 10 milioane de dolari pe piața secundară.