Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un francez a câștigat dreptul de a vinde un desen Da Vinci în valoare de 15 milioane de euro
sfantul sebastian, martirul leonardo da vinci, tajan

Un francez a câștigat dreptul de a vinde un desen Da Vinci în valoare de 15 milioane de euro

Un bărbat în vârstă de 80 de ani a câștigat, după mulți ani, dreptul de a vinde un desen cu Sfântul Sebastian realizat de Leonardo da Vinci pe care l-a moștenit de la tatăl său.

Proprietarul lucrării, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a luptat cu Ministerul francez al Culturii în ultimii șapte ani.

Identificat în documentele judiciare prin inițialele A.B., bărbatul a contactat Guvernul francez în 2016 pentru a solicita o licență de export pentru desen, o schiță cu două fețe a Sfântului Sebastian legat de un copac. Pe verso se află note și diagrame referitoare la studiul lui da Vinci despre lumină și umbră. El plănuia să vândă desenul la casa de licitații TAJAN din Paris.

Oferta de 10 milioane de euro făcută de Stat, respinsă

Legislația franceză impune vânzătorilor să obțină licențe de export pentru opere de artă și bunuri culturale extrem de valoroase care pot fi considerate „de importanță națională”. În plus, legea oferă Franței dreptul de a se alinia la orice ofertă făcută pentru o operă pusă în vânzare, înainte ca aceasta să părăsească țara.

Ministerul francez al Culturii a refuzat inițial cererea de licență de export pe motiv că desenul lui da Vinci este o comoară națională și s-a oferit să cumpere lucrarea în numele Muzeului Luvru pentru 10 milioane de euro. A.B. a refuzat oferta.

Ulterior, lucrarea a fost evaluată de doi specialiști, unul reprezentând Ministerul, iar celălalt pe A.B., și ei au concluzionat că valorează aproximativ 15 milioane de euro. Ministerul nu a mai făcut o ofertă. Când A.B. a solicitat o nouă licență de export în 2021, Roselyn Bachelot, care era pe atunci ministru al Culturii, i-a trimis lui A.B. o scrisoare în care sugera că lucrarea a fost furată și i-a cerut să dovedească faptul că desenul a fost achiziționat legal.

Prin intermediul unui avocat, A.B. a combătut acuzația printr-o scrisoare adresată Ministerului înainte de a solicita din nou o licență de export. Instituția lui Bachelot a ignorat cererea lui A.B., forțându-l pe acesta să solicite un ordin judecătoresc prin intermediul sistemului judiciar care să oblige ministerul să furnizeze certificatul.

Săptămâna trecută, instanța a acordat ordinul judecătoresc, cerând Ministerului să acorde licența de export în termen de 60 de zile și să acopere cheltuielile de judecată de 2.000 de euro ale lui A.B.