Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un mare colecționar de artă expune comori rare la Madrid
pissarro la forrajera

Un mare colecționar de artă expune comori rare la Madrid

La Palacio de Cibeles, sediul Primăriei din Madrid, expoziția „70 de mari maeștri din Colecția Pérez Simón”, deschisă până la începutul anului 2025, este plină de capodopere impresionante din secolul al XVI-lea până în zilele noastre, de la El Greco la americanul Alex Katz.

„Întotdeauna mi-am dorit să-mi împărtășesc operele cu publicul, iar acest lucru mă face profund fericit”, explică omul de afaceri și iubitorul de artă Juan Antonio Pérez Simón, care va deschide în curând un muzeu pentru a găzdui o parte din incredibila sa colecție.

Colecția acestui octogenar discret, care s-a născut în Spania, dar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Mexic, cuprinde pânze ale tuturor marilor nume ale picturii. Acest prieten apropiat al miliardarului mexican Carlos Slim deține un total de aproximativ 4.000 de piese (picturi, sculpturi, desene, manuscrise și obiecte de artă decorativă), o colecție care nu a fost niciodată expusă într-un muzeu dedicat, deși unele lucrări au fost deja împrumutate în întreaga lume.

„Am avut norocul de a putea reuni un număr mare de lucrări și simt că am responsabilitatea de a le împărtăși cu publicul”, a declarat Juan Antonio Pérez Simon pentru AFP.

Premiere 

Publicul poate admira o selecție atent aleasă de lucrări din colecția Pérez Simón, dintre care majoritatea nu au mai fost văzute niciodată la Madrid.

Expoziția este împărțită în trei secțiuni bazate pe trei perioade diferite: „Vechi maeștri și moderni timpurii”, care include lucrări de Lucas Cranach cel Bătrân, Bronzino, Rubens, El Greco, Murillo, Anton Van Dyck, Canaletto, Tiepolo și Goya, printre alții; „Secolul al XIX-lea”, cu lucrări ale celor mai importanți pictori ai perioadei, inclusiv Turner, Van Gogh, Paul Cézanne, Pissarro, Gauguin, Sisley, Monet, Renoir, Joaquín Sorolla și Ignacio de Zuloaga; și „De la avangardă la arta contemporană”, cu artiști precum Eduard Munch, Tamara de Lempicka, Fernand Léger, Rothko, René Magritte, Alex Katz, Takashi Murakami și Yoshitomo Nara.

Spațiu dedicat colecției

Expoziția precede deschiderea unui spațiu dedicat colecției omului de afaceri, în apropiere de celelalte trei mari instituții de artă ale orașului: muzeele Prado, Reina Sofia și Thyssen. Detaliile proiectului sunt încă în discuție, potrivit consiliului municipal și colecționarului, dar muzeul, care ar putea fi deschis în 2025, va găzdui 200 de lucrări. Juan Antonio Pérez Simon va acoperi toate costurile, spune municipalitatea, iar împrumutul va dura „mult timp”, promite milionarul în vârstă de 83 de ani.

Fiu de țărani, acest bărbat originar din Asturias (nord-vest), a cărui familie a părăsit Spania pentru Mexic când avea cinci ani, a făcut avere în telecomunicații. După ce a studiat economia, a devenit trader și a devenit partener de afaceri cu Carlos Slim, în prezent unul dintre cei mai bogați oameni din lume. În 2020, într-un interviu acordat Paris Match, l-a comparat pe miliardarul mexican cu „prietenul său cel mai bun”, cu „fratele” său.

Juan Antonio Pérez Simon nu vorbește prea mult despre afacerile sale, dar are multe de spus despre colecția sa. La vârsta de 23 de ani, în 1964, s-a întors pentru prima dată în Europa cu opt dolari în buzunar pentru a trăi în fiecare zi: i-a cheltuit pe bilete la muzee, unde a admirat „operele de artă care îl uimiseră în adolescență”, a declarat el pentru AFP.

„Arta nu este un lux”, spune Pérez Simón. „Arta este la îndemâna oricui. Când nu aveam bani, am cumpărat reproduceri. Iar când situația mea economică s-a îmbunătățit, am început să colecționez”. „Piesele pe care le achiziționam depindeau de finanțele mele”, insistă el, având grijă să sublinieze că întotdeauna a fost condus „de frumusețe” și de „sentimentele” sale față de opere.

 Credincios, el insistă că nu a revândut niciodată o lucrare pe care a achiziționat-o. Și chiar și astăzi, „ele” trăiesc în toate casele și birourile sale: „trăiesc cu ele în fiecare zi (…), inclusiv în băi și bucătării”. Timp de mulți ani, „Înălțarea lui Hristos” de Dalí și „Nud culcat cu o carte” de Tamara de Lempicka, două lucrări expuse la Palacio de Cibeles, au fost expuse la picioarele și la capul patului său. „Căutarea mea pentru frumos nu s-a încheiat încă”, spune el, refuzând să vorbească despre viitoarele sale achiziții, care speră doar să „surprindă publicul”.

Foto credit: Colección Pérez Simón, Camille Pissarro – „La forrajera”, 1884