Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un monumental mozaic din epoca Războiului Rece care îl înfățișează pe Karl Marx, restaurat în Germania
mozaic halle

Un monumental mozaic din epoca Războiului Rece care îl înfățișează pe Karl Marx, restaurat în Germania

Vastul memorial al lui Josep Renau din Halle-Neustadt este una dintre cele mai importante opere de artă publice din Germania de Est comunistă care au supraviețuit.

Un vast mozaic care îl înfățișează pe Karl Marx și care marchează întemeierea Germaniei de Est și „unitatea clasei muncitoare” a fost predat oficial orașului Halle de către fundația privată care a finanțat restaurarea acestuia.

Pictura murală de Josep Renau a fost finalizată în 1974 pe peretele exterior al casei scării unei reședințe cu 11 etaje pentru ucenici din Halle-Neustadt, un oraș nou construit din beton lângă orașul Halle în timpul Războiului Rece pentru a găzdui muncitorii de la centralele chimice din apropiere. De la căderea Zidului Berlinului, populația orașului Halle-Neustadt a scăzut la aproximativ 45.000 de locuitori, aproape jumătate din totalul celor care erau în anii 1960.

Pictură murală de 35 de metri înălțime

Pictura murală, intitulată „The Unity of the Working Classes and Founding of the German Democratic Republic”, are 35 metri înălțime și șapte metri lățime și conține 11.000 de plăci. Este considerată una dintre cele mai importante opere de artă publice din Germania de Est care au supraviețuit.

wandbild renau halle

În ultimii 30 de ani, multă artă publică est-germană a fost distrusă, îndepărtată în timpul proiectelor de reconstrucție sau lăsată să se degradeze. Este adesea respinsă fiind considerată rămășița unei ideologii învechite și considerată neimportantă dintr-o perspectivă istorică artistică. Dar măsurile recente de salvare a unor astfel de lucrări sugerează o schimbare.

Născut la Valencia în 1907, Renau a fost responsabilul cu supravegherea faimosului pavilion spaniol la Expoziția Internațională de la Paris din 1937, unde a fost prezentată prima dată „Guernica” lui Picasso. Forțat să fugă din Spania după victoria lui Franco în războiul civil spaniol, Renau a trăit în exil în Mexic. Acolo a întâlnit exponenți importanți ai muralismului mexican, printre care David Alfaro Siqueiros. S-a mutat în Germania de Est în 1958.

Până să înceapă restaurarea „Unity of the Working Classes and Founding of the German Democratic Republic” în 2022, multe dintre plăci au fost deteriorate sau s-au desprins din cauza înghețului și a poluării. Echipa de restaurare, condusă de studioul Gustav van Treeck din München, a reparat plăcile acolo unde a fost posibil și a înlocuit 451 care erau prea distruse pentru a mai fi reparate.

Foto credit: Wustenrot Foundation