Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un obiect furat de la British Museum, în valoare de 50.000£, oferit pe eBay pentru doar 40£

Un obiect furat de la British Museum, în valoare de 50.000£, oferit pe eBay pentru doar 40£

Cel puțin un obiect furat recent de la British Museum, în valoare de 50.000 de lire sterline, a fost scos la vânzare pe platforma de comerț electronic eBay pentru doar 40 de lire sterline, potrivit Telegraph.

În anunțul făcut pe 16 august de muzeu a fost precizat că multe dintre obiectele dispărute, furate și deteriorate erau piese mici de „bijuterii din aur și pietre semiprețioase și sticlă datând din secolul al XV-lea î.e.n. până în secolul al XIX-lea”, care erau păstrate în principal în scopuri academice și de cercetare. Niciunul dintre ele nu fusese expusă recent.

Unele dintre obiectele dispărute – mai mult de 1.500, conform unei analize a muzeului – au apărut în anunțuri pe eBay cel puțin din 2016, iar Telegraph a relatat că un expert în antichități a spus Muzeului Britanic în urmă cu trei ani că suspecta că un angajat a furat piese din colecția depozitată.

În 2016, o piesă de bijuterie romană realizată din onix, o piatră semiprețioasă, a fost listată la vânzare pe eBay cu un preț minim de 40 de lire sterline. Lista nu a atras nicio ofertă. Un dealer a declarat pentru Telegraph că valoarea sa reală era cuprinsă între 25.000 și 50.000 de lire sterline.

Analiză a protocoalelor de securitate

Ca urmare a descoperirii obiectelor furate, dispărute și deteriorate, muzeul a lansat o analiză independentă a protocoalelor sale de securitate. De asemenea, a anunțat că va lua măsuri legale împotriva unui membru al personalului concediat și că este în curs de desfășurare o investigație a Comandamentului pentru infracțiuni economice al Poliției Metropolitane.

La scurt timp după ce muzeul a anunțat concedierea, The Times și Daily Telegraph l-au identificat pe Peter Higgs, curator, ca fiind persoana în cauză.

Înainte de a fi concediat de la muzeu, Higgs a lucrat în cadrul instituției timp de peste 30 de ani, organizând expoziții importante și scriind cărți. În mod ironic, în 2013, Higgs a servit ca expert în materie de trafic de artefacte, după ce oficialii vamali britanici au cerut asistența British Museum pentru a ajuta la identificarea unei statui care fusese confiscată pe aeroportul Heathrow. El a declarat atunci pentru The Guardian că a știut imediat că este vorba despre o statuie de marmură veche de 2.000 de ani a unei zeițe grecești. Statuia funerară rară a fost repatriată în Libia în 2021.