Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un portret furat din Germania de Est în 1979 ar putea fi un Rembrandt necunoscut
rembrandt

Un portret furat din Germania de Est în 1979 ar putea fi un Rembrandt necunoscut

În 1979, cinci picturi de maeștri au fost furate de la Schloss Friedenstein din Gotha, în fosta Germanie de Est. Lucrările au fost recuperate în septembrie și cercetătorii cred acum că una dintre ele, portretul unui bătrân olandez cu barbă, ar fi un Rembrandt necunoscut.

Portretul este datat între 1629 și 1632 și era cel mai afectat tablou dintre cele cinci, prezentând zgârieturi adânci în timpul jafului. După restaurare, toate cele cinci lucrări sunt expuse în prezent la Schloss Friedenstein, în expoziția „Back in Gotha! The Lost Masterpieces” care va fi deschisă până pe 21 august 2022, scrie artnews.com.

De-a lungul secolelor, portretul bătrânului a fost atribuit lui Jan Lievens, un contemporan apropiat de Rembrandt, și lui Ferdinand Bol, un student din atelierul artistului. Atribuirea lui Bol a fost susținută de semnătura lui pe spatele pânzei. Dar cercetătorii care au participat la restaurare și analiza științifică a picturii nu au demonstrat că este de Bol sau Lievens.

Timo Trümper, curator al expoziției de la Schloss Friedenstein, a declarat pentru The Art Newspaper că semnătura sugerează doar că Bol a deținut portretul la un moment dat.

Analiza indică, de asemenea, noi posibilități despre un portret remarcabil similar care poartă semnătura lui Rembrandt la Muzeele de Artă Harvard. Dacă se dovedește că Rembrandt este autorul lucrării de la Gotha, ar însemna că versiunea de la Harvard este o copie.

„Este o problemă de interpretare”, a spus Trümper. „Nu putem fi siguri (că pictura de la Gotha) provine din atelierul lui Rembrandt – întrebarea este cât din ea este Rembrandt și cât a elevilor săi? Am vorbit deja cu mulți dintre colegii noștri. Jumătate au spus: „Nu, nu este Rembrandt, este al unui elev”. Cealaltă jumătate a afirmat că este o teorie interesantă și că nu o pot exclude”.

Până în prezent, portretul nu a fost serios investigat din cauza lipsei sale îndelungate din castelul baroc, împreună cu alte două portrete de Hans Holbein cel Bătrân și Frans Hals, un peisaj din atelierul lui Jan Brueghel cel Bătrân, o copie a unui autoportret de Anthony van Dyck realizată de unul dintre contemporanii artistului.

Potrivit unui eseu din catalogul expoziției, scris de jurnalistul de la Spiegel Konstantin von Hammerstein, hoțul a fost identificat drept Rudi Bernhardt, un mecanic de tren est german care a adus cele cinci tablouri în Germania de Vest cu ajutorul unui cuplu german care le-a lăsat moștenire copiilor. Bernhardt a murit în 2016 fără să mărturisească orice implicare în jaf.

Foto credit: Schloss Friedenstein