Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un portret monumental pictat de Francis Bacon, vândut cu o estimare de 50 milioane dolari
francis bacon portrait of george dyer crouching

Un portret monumental pictat de Francis Bacon, vândut cu o estimare de 50 milioane dolari

Un portret de mari dimensiuni pictat de Francis Bacon va fi vândut la Sotheby’s New York, în luna mai, cu o estimare maximă de 50 milioane dolari.

„Portrait of George Dyer Crouching” (1966) este primul portret unic la scară mare al iubitului lui Bacon și primul portret monumental pe un singur panou al lui Dyer care apare la licitație în ultimul deceniu.

Dyer i-a servit drept muză lui Bacon pentru mai mult de 40 de tablouri. „Portrait of George Dyer Crouching” a inaugurat o serie de zece portrete în mărime naturală ale iubitului lui Bacon, realizate între 1966 și 1968. Au rămas doar nouă, după ce unul a fost distrus într-un incendiu în 1979.

Pictura care va fi licitată la New York a debutat la o importantă expoziție personală Bacon la Galerie Maeght din Paris, în 1966, și a fost expusă și la retrospectiva artistului de la Grand Palais din Paris, în 1971-1972. Dyer a murit cu două zile înainte de această retrospectivă.

Mai recent, a fost inclusă în expoziția „Francis Bacon: Man and Beast” din 2022 de la Royal Academy of the Arts din Londra.

Lucrarea a fost cumpărată de actualul proprietar direct de la Marlborough Gallery, în 1970, și nu a mai fost oferită pe piață până în prezent, rămânând în aceeași colecție de familie până astăzi.

La începutul acestei luni, „Study of George Dyer”, unul dintre cele mai intime portrete create de Francis Bacon, a fost adjudecat la Sotheby’s Londra contra sumei de 8,7 milioane de dolari. Portretele făcute de Bacon lui Dyer sunt în mod deosebit valoroase. Unul dintre cele mai scumpe de până acum este „Portrait of George Dyer Talking”, un tablou din 1966 din aceeași serie, vândut la Christie’s Londra pentru 70 de milioane de dolari în februarie 2014. Recordul este deținut de „Three Studies of Lucien Freud” (1969), triptic vândut la Christie’s pentru 142,4 milioane de dolari în 2013, devenind pentru scurt timp cea mai scumpă lucrare scoasă vreodată la licitație.