Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Proiectul controversat de reamenajare a interiorului Catedralei Notre Dame a fost validat
Notre Dame

Proiectul controversat de reamenajare a interiorului Catedralei Notre Dame a fost validat

Proiectul controversat de reamenajare a interiorului Catedralei Notre Dame din Paris a fost validat de către comisia ce răspunde de patrimoniu şi arhitectură, arată NouvelObs.

„Experţii au dat un aviz favorabil programului de reamenajare interioară, cu două rezerve: locul statuilor rămâne în capele şi poziţionarea băncilor trebuie să fie reevaluată de cler”, este precizarea ministerului francez al Culturii, pentru France-Presse.

Potrivit autorităţilor din rândul clerului, o renovare a interiorului Catedralei ar face ca aceasta să fie mai atractivă pentru vizitatori, arată France24, care citează AFP.

Respectivul proiect include instalaţii artistice şi design de lumini.

Răspunsul la aceste planuri a venit din partea a aproximativ 100 de persoane publice, care au semnat un articol de opinie în Le Figaro, miercuri, în care au susţinut că schimbările vizate “vor submina complet decorul şi spaţiul dedicat practicii religioase” din clădirea gotică.

Incendiul care a distrus parţial Catedrala Notre Dame în  2019 a tulburat lumea întreagă

Până atunci, lăcaşul de cult era vizitat de aproximativ 12 milioane de persoane pe an.

Redeschiderea catedralei este programată în 2024 şi în acest interval, dioceza intenţionează să refacă şi interiorul impresionantei clădiri.

Ministrul francez al Culturii a confirmat pentru AFP că Ernest Pignon-Ernest, pionier al street art-ului, alături de alte nume de creatori moderni precum Anselm Kiefer şi Louise Bourgeois se numără printre cei luaţi în considerare să realizeze noile instalaţii artistice care ar înlocui câteva dintre confesionalele de secol XIX.

De asemenea, este avansată ideea proiecţiei de citate din Biblie pe pereţii catedralei.