Un Rembrandt de 165 de milioane de euro va fi repus pe piața de artă
„Porte-étendard”, tablou de Rembrandt, clasat „comoară națională” și estimat la 165 de milioane de euro, va putea fi scos la vânzare pe piața de artă, statul francez renunțând definitiv la achiziția sa, a anunțat, marți, pentru AFP, ministrul Culturii.
Acest tablou, un portret pictat în 1636 la vârsta de 30 de ani de pictorul olandez, aparține unor privați, membri ai familiei Rothschild, care sperau să-l vândă și care au cerut certificate de export la finalul lui 2019, ceea ce le-a fost refuzat în aprilie același an, a indicat ministerul.
Lucrarea de 119 x 97 cm s-a aflat în ramura franceză a dinastiei Rothschild de 180 de ani.
Statul francez poate cumpăra tablouri pentru colecțiile naționale
Legea franceză permite într-adevăr, a precizat ministerul, ca de la o anumită valoare și în ceea ce privește astfel de tablouri, ca statul să aibă posibilitatea de a cumpăra opera pentru colecțiile naționale prin clasificarea lui pe o perioadă de 30 de luni drept „comoară națională”.
Statul francez a achiziționat în 2016 un alt Rembrandt, clasat „operă de interes patrimonial major”, pentru 80 de milioane de euro, suma maximă cheltuită vreodată pentru un tablou, potrivit ministerului. „Este vorba de o decizie asumată luată în special având în vedere nivelul exceptional al prețului acestui tablou. Politica foarte dinamică de achiziție a muzeelor noastre rămâne neschimbată”, a declarat ministerul.
Unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606 – 4 octombrie 1669) a fost un pictor şi gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei. A trăit într-o perioadă considerată „vârsta de aur olandeză”, în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt, un veritabil maestru al tehnicii clar-obscurului, a creat peste 600 de picturi, 300 de gravuri şi peste 2.000 de desene.
Rembrandt a fost și unul dintre maeștrii autoportretului: se estimează că s-a reprezentat de aproape o sută de ori în viața sa, de la tinerețea triumfătoare până la decăderea bătrâneții. Se estimează că au mai rămas în prezent doar trei autoportrete în mâinile unor persoane private.
Foto credit: Ambasada Franței în Regatul Țărilor de Jos