Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un șarpe care își mănâncă propria coadă, sculptură creată de Lindy Lee, cea mai scumpă comandă a National Gallery of Australia

Un șarpe care își mănâncă propria coadă, sculptură creată de Lindy Lee, cea mai scumpă comandă a National Gallery of Australia

O nouă sculptură creată de artista australiană Lindy Lee, un șarpe care își mănâncă propria coadă, costă National Gallery of Australia 14 milioane de dolari și este cea mai scumpă comandă făcută de muzeu până în prezent, potrivit The Guardian.

Lucrarea cu o greutate de 13 tone și o înălțime de 4 metri va fi suficient de spațioasă încât vizitatorii să poată trece prin ea, lumina zilei fiind filtrată prin găuri în suprafață, iar noaptea ea va fi luminată din interior.

„Ouroboros” a fost comandată de NGA pentru a marca a 40-a aniversare a sa, va fi realizată din oțel inoxidabil reflectorizant, iar artista se va concentra pe folosirea materialelor reciclate și pe minimalizarea amprentei de carbon.

Sculptura va fi așezată în apropierea intrării principale a galeriei din Canberra și va face parte din grădina de sculpturi a instituției.

Așa cum demonstrează numele, design-ul este bazat pe imaginea populară a unui șarpe care își mănâncă propria coadă.

Lee, în vârstă de 67 de ani, este pictoriță și sculptoriță cu o carieră de peste patru decenii, arta sa reflectând în mod special credința ei budistă și moștenirea chineză.

Ea descrie „Ouroboros” ca simbol al „repetiției și înnoirii, al abundenței timpului ciclic, al fluxului veșnic, unității începutului și sfârșitului, transformării și alchimiei”.

Directorul NGA, Nick Mitzevich, a spus că lucrarea va fi o emblemă a galeriei, reprezentând obiectivul muzeului de a fi „o instituție echitabilă, incluzivă și sustenabilă”.

Lucrarea lui Lee este programat să fie finalizată în 2024.