Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou de Chagall furat de nazişti, în curând la licitaţie în New York
le pere chagall

Un tablou de Chagall furat de nazişti, în curând la licitaţie în New York

Un tablou de Marc Chagall, care figurează printre cele 15 opere furate de nazişti şi restituite de Franţa moştenitorilor familiilor jefuite, va fi scos la licitaţie la 15 noiembrie de casa Phillips din New York, a anunţat societatea.

Acest ulei pe pânză din 1911, „Le Père”, estimat între 6 şi 8 milioane de dolari, a fost cumpărat în 1928 de un lutier polonez evreu, David Cender, care şi-a pierdut bunurile când a fost forţat să rămână într-un ghetou din Lodz.

Deportat la Auschwitz, unde soţia şi fiica sa au fost ucise, acest muzician a supravieţuit şi s-a stabilit în Franţa în 1958, unde a murit în 1966 fără a-şi recupera tabloul.

Între timp, opera a reapărut în expoziţii şi și s-a dovedit că însuși Marc Chagall a cumpărat-o, probabil între 1947 și 1953, ignorându-i originea, potrivit Phillips și Ministerul francez al Culturii.

După moartea în Franța în 1985 a artistului de origine rusă, „Le Père” a intrat în colecțiile naționale în 1988, apoi a fost repartizat la Centrul Pompidou și depus la Muzeul de Artă și Istorie a Iudaismului din Paris.

Lege pentru operele confiscate de nazişti

Franța a a adoptat o lege la începutul anului, în unanimitate în Parlament pentru a restaura cincisprezece lucrări ale familiilor evreiești jefuite de naziști. Un text „istoric” și „un prim pas”, pentru că „operele de artă și cărțile confiscate sunt încă păstrate în colecții publice”, a spus ministrul Culturii de atunci, Roselyne Bachelot.

Moștenitorii lui David Cender au decis să vândă tabloul, un scenariu obișnuit „când o lucrare este returnată după atât de mult timp”, deoarece „există mai mulți moștenitori și opera nu poate fi împărțită”, spune VP de Phillips, Jeremiah Evarts.

Tabloul, un portret al tatălui său, a fost pictat de Chagall în 1911, anul în care a ajuns la Paris. Atunci a fost „electrizat de modernismul” orașului, iar lucrările sale din epocă sunt „rare”, pentru că „multe dintre ele au fost distruse când a părăsit Parisul pentru a se întoarce în Rusia în 1914”, a adăugat Evarts, spunând că este sigur că „Le Père” va atrage muzeele și marii colecționari.

Vânzarea va avea loc în timpul licitațiilor de toamnă de la New York.

Deținută de comerciantul rus de bunuri de lux Mercury, casa de licitații cu sediul central la New York, Phillips, a condamnat invazia Ucrainei la câteva zile după începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie.