Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou de Monet va fi vândut de Muzeul de Artă Nelson-Atkins din Kansas City
monet

Un tablou de Monet va fi vândut de Muzeul de Artă Nelson-Atkins din Kansas City

Muzeul de Artă Nelson-Atkins din Kansas City va vinde în luna mai, la Christie’s, un Claude Monet care a fost expus în galeriile sale timp de peste un deceniu, unde ar putea ajunge la 25 de milioane de dolari.

Lucrarea este deținută în coproprietate de moștenitorii lui Ethel B. Atha, iar casa a primit o sumă cuprinsă între 18 și 25 de milioane de dolari. Tabloul va apărea în cadrul unei vânzări de seară Christie’s dedicată artei secolului XX, care face parte dintr-o serie de licitații de marcă la New York.

„Moulin de Limetz” este unul dintre cele două tablouri realizate care înfățișează o moară dintr-o comună franceză în 1888. Pânza înrudită cu aceasta a fost vândută toamna trecută la Sotheby’s, cu 25,6 milioane de dolari, cu peste 7 milioane de dolari peste estimarea maximă de 18 milioane de dolari.

Christie’s a numit lucrarea „un prolog pentru dezvoltarea lui Monet în serii, care va deveni un principiu definitoriu al carierei sale târzii”.

Viitoare achiziţii de artă

Suma obținută de „Moulin de Limetz” nu este probabil să se apropie nici pe departe de recordul de licitație al lui Monet, atins la Sotheby’s în 2019, este pentru „Meules” (1890), care s-a vândut cu 110,7 milioane de dolari. Dar, având în vedere că mai sunt doar două săptămâni până la deschiderea primei expoziții de impresionism, interesul ar putea fi ridicat.

Tabloul are avantajul suplimentar al unei proveniențe stelare. A fost achiziționat de la Monet de cel mai important dealer de opere impresioniste din epocă, Paul Durand-Ruel, în 1890. După zeci de ani alături de colecționarul Lucien Sauphar, Durand-Ruel a răscumpărat tabloul cu M. Knoedler & Co înainte de a fi vândut în 1941 colecționarilor din Kansas City, Joseph S. și Ethel B. Atha. În 1986, lucrarea a fost donată prin moștenire parțială Muzeului Nelson-Atkins, unde este expusă din 2008.

Un reprezentant al casei Christie’s a declarat că Monet nu a fost vândut, deoarece nu a fost niciodată deținut în totalitate de Nelson-Atkins Museum. Potrivit anunțului casei, lucrarea este vândută pentru „a beneficia de viitoarele achiziții de artă” ale muzeului.

Foto credit: „Moulin de Limetz” (1888), Claude Monet, nelson-atkins.org