Un tablou de Pissarro furat în timpul războiului, în centrul unei bătălii juridice
Un tablou de Pissarro se află în centrul unei dispute juridice care îi opune pe Jean-Jacques Bauer, al cărui bunic, un colecționar evreu, a fost jefuit de proprietatea sa în timpul războiului, și actualii proprietari ai lucrării.
Tabloul „Une fileuse, intérieur breton, Montfoucault” al pictorului impresionist Camille Pissarro e disputat la Meaux, începând cu 8 iunie.
Aceasta îi confruntă pe Jean-Jacques Bauer, 92 de ani, nepotul unui colecționar care a fost jefuit în timpul războiului de regimul de la Vichy în numele naziștilor, și familia Mullot, care deține astăzi tabloul și curatorul care va efectua vânzarea.
Potrivit Le Parisien, care a relatat cazul miercuri, totul a început în 2019, atunci când familia Mullot a decis să se despartă de tablou, în cadrul unei succesiuni.
Jean-Jacques Bauer, care este în căutarea tablourilor care i-au fost confiscate bunicului său în 1943, a găsit opera și vrea să o recupereze.
Proprietari americani
De partea lor, familia Mullot asigură că deține tabloul din 1912, ceea ce infirmă avocatul lui Jean-Jacques Bauer, argumentând că nu există nicio factură și nici un contract de asigurare.
Nu este primul tablou furat bunicului său pe care Jean-Jacques Bauer îl recuperează. El a câștigat deja în 2017 un proces contra proprietarilor americani ai unui alt tablou de Pissarro, „Le Cueillette des pois”, care i-a fost restituit la capătul unui proces. Tabloul, dispărut de acum 50 de ani, a fost cumpărat la licitație în 1995, apoi expus la Muzeul Marmottan. „Acesta îl reprezintă pe bunicul meu, tatăl meu, și tot ceea ce am trăit după 1939”, a spus el în 2019.
Simon Bauer, bunicul lui Jean-Jacques Bauer, deținea o colecție de 93 de lucrări, în principal picturi impresioniste de Edgar Degas, Berthe Morisot, Alfred Sisley, Eugène Boudin și Camille Pissarro. Internat în Drancy în 1944, Simon Bauer a scăpat de deportare. A murit în 1947. Nepotul său avea atunci 16 ani. De atunci, nu a încetat să caute picturile bunicului său.
Credit foto: „Self-Portrait”, Camille Pissarro, Tate Britain