Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Un tablou de Pissarro furat în timpul războiului, în centrul unei bătălii juridice
self portrait 1903 by camille pissarro 1830 1903

Un tablou de Pissarro furat în timpul războiului, în centrul unei bătălii juridice

Un tablou de Pissarro se află în centrul unei dispute juridice care îi opune pe Jean-Jacques Bauer, al cărui bunic, un colecționar evreu, a fost jefuit de proprietatea sa în timpul războiului, și actualii proprietari ai lucrării.

Tabloul „Une fileuse, intérieur breton, Montfoucault” al pictorului impresionist Camille Pissarro e disputat la Meaux, începând cu 8 iunie.

Aceasta îi confruntă pe Jean-Jacques Bauer, 92 de ani, nepotul unui colecționar care a fost jefuit în timpul războiului de regimul de la Vichy în numele naziștilor, și familia Mullot, care deține astăzi tabloul și curatorul care va efectua vânzarea.

Potrivit Le Parisien, care a relatat cazul miercuri, totul a început în 2019, atunci când familia Mullot a decis să se despartă de tablou, în cadrul unei succesiuni.

Jean-Jacques Bauer, care este în căutarea tablourilor care i-au fost confiscate bunicului său în 1943, a găsit opera și vrea să o recupereze.

Proprietari americani

De partea lor, familia Mullot asigură că deține tabloul din 1912, ceea ce infirmă avocatul lui Jean-Jacques Bauer, argumentând că nu există nicio factură și nici un contract de asigurare.

Nu este primul tablou furat bunicului său pe care Jean-Jacques Bauer îl recuperează. El a câștigat deja în 2017 un proces contra proprietarilor americani ai unui alt tablou de Pissarro, „Le Cueillette des pois”, care i-a fost restituit la capătul unui proces. Tabloul, dispărut de acum 50 de ani, a fost cumpărat la licitație în 1995, apoi expus la Muzeul Marmottan. „Acesta îl reprezintă pe bunicul meu, tatăl meu, și tot ceea ce am trăit după 1939”, a spus el în 2019.

Simon Bauer, bunicul lui Jean-Jacques Bauer, deținea o colecție de 93 de lucrări, în principal picturi impresioniste de Edgar Degas, Berthe Morisot, Alfred Sisley, Eugène Boudin și Camille Pissarro. Internat în Drancy în 1944, Simon Bauer a scăpat de deportare. A murit în 1947. Nepotul său avea atunci 16 ani. De atunci, nu a încetat să caute picturile bunicului său.

Credit foto: „Self-Portrait”, Camille Pissarro, Tate Britain