Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un muzeu din Berlin restituie și răscumpără un tablou de Pissarro confiscat de naziști

Un muzeu din Berlin restituie și răscumpără un tablou de Pissarro confiscat de naziști

Lucrarea a fost cumpărată de Armand Dorville, un avocat evreu, dar moștenitorii săi au fost obligați să-l vândă, scrie The Art Newspaper.

Alte Nationalgalerie din Berlin a restituit și a răscumpărat un tablou de Camille Pissarro pe care moștenitorii lui Armand Dorville, un avocat evreu, au fost obligați să-l vândă la licitație în Franța, în 1942.

Dorville a achiziționat tabloul pictat în 1867 „A Square in La Roche-Guyon la Paris, în 1928. Colecția sa cuprinde în jur de 450 de lucrări, inclusiv picturi de Renoir, Bonnard, Vuillard, Delacroix și Manet.

După ce armata germană a ocupat Parisul în 1940, Dorville a fugit în sudul Franței, luând cu el unele lucrări. A murit în iulie 1941, lăsând moștenirea celor trei frați și patru nepoate, care au fost de asemenea persecutați din cauză că erau evrei.

Moștenitorii lor au vândut restul colecției sale în iunie 1942 la o licitație în Nisa, dar li s-a refuzat accesul la încasări, care au fost supravegheate de Commissariat Général aux Questions Juives. Mai mulți membri ai familiei lui Dorville au fost mai târziu deportați și uciși la Auschwitz.

Pissarro a vizitat un prieten artist în La Roche-Guyon, nordul Parisului, în 1867 și a pictat acolo cu Paul Guillemet și Paul Cézanne.

National Gallery din Berlin a cumpărat lucrarea în 1961 de la o galerie de artă din Londra. A rămas expusă în Alte Nationalgalerie după ce familia a fost de acord să o revândă muzeului din Berlin.

„Această lucrare de Pissarro este una importantă pentru colecția noastră deoarece marchează un pas important către impresionism, care este unul dintre fondurile principale de la Alte Nationalgalerie”, a spus Ralph Gleis, directorul muzeului. „Le mulțumesc moștenitorilor lui Dorville pentru încrederea arătată instituției prin această achiziție”.

Foto credit: Alte Nationalgalerie Berlin