Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou furat în urmă cu peste 30 de ani a revenit la un muzeu din Glasgow
children wading, de robert gemmell hutchison

Un tablou furat în urmă cu peste 30 de ani a revenit la un muzeu din Glasgow

Un tablou de Robert Gemmell Hutchison furat în 1989 de la un muzeu din Glasgow a fost găsit după ce a fost scos la licitație și a revenit în colecția instituției.

În urmă cu trei decenii, hoții au dezactivat sistemul de alarmă, au urcat pe o scară și au intrat în în Haggs Castle Museum of Childhood pe o fereastră de la etaj. Ei au furat mai multe artefacte, unele împrumutate de la faimoasa colecție Burrell. Niciunul dintre ele nu a mai fost văzut de atunci – până acum.

Pictura „Children Wading”, realizată de Robert Gemmell Hutchison în 1918, a fost găsită după ce a fost înscrisă în Art Loss Register (ALR), potrivit BBC Radio 4.

Folosit de muzee, case de licitații, asigurători, firme de avocatură și poliție, ALR este descris drept cea mai mare bază de date privată din lume cu obiecte de artă, antichități și obiecte de colecție furate. Aceasta are aproximativ 700.000 de obiecte înregistrate, inclusiv 65.000 care lipsesc în prezent din muzee din întreaga lume.

Directorul de recuperări al ALR, James Ratcliffe, se așteaptă la o creștere semnificativă a numărului de obiecte de muzeu dispărute în următoarele săptămâni și luni – deoarece muzeele britanice își verifică colecțiile după dezvăluirile potrivit cărora 2.000 de obiecte de la British Museum lipsesc, au fost furate sau deteriorate. O parte din obiectele de artă ale British Museum care nu au fost găsite au fost identificate și adăugate la ALR, a anunțat BBC News. De curând, Muzeul Național al Țării Galilor a confirmat că îi lipsesc aproximativ 2.000 de obiecte.

Pictura, găsită în urmă cu un an

„Children Wading” a ajuns să fie deținută de o familie care nu îi cunoștea proveniența și care a scos-o la licitație odată cu o moștenire.

Pictată la Carnoustie, în Angus, opera de artă înfățișează două fetițe care stau pe malul apei într-o zi de vară, cu o barcă de jucărie care se mișcă în spatele lor într-o briză ușoară.

„Această pictură a fost înregistrată în baza noastră de date în jurul anului 2014, când muzeele din Glasgow își cercetau arhivele, căutând piese pe care să le adauge în baza noastră de date, astfel încât să le putem urmări”, a declarat Ratcliffe. „Nu a fost văzută până când a apărut în noiembrie anul trecut la o casă de licitații din North Yorkshire”.

ALR a identificat-o ca fiind furată. Tennants Auctioneers a retras-o imediat de la vânzare. Iar familia a spus că ar trebui să fie returnată Glasgow Museums. Pictura fusese oferită muzeului în 1960.

Există acum speranțe ca unele dintre cele aproximativ 20 de obiecte care sunt încă listate drept pierdute ori furate să fie găsite.