Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou Klimt cu proveniență neclară, descoperit recent într-o colecție privată
kinsky, portretul domnișoarei lieser klimt

Un tablou Klimt cu proveniență neclară, descoperit recent într-o colecție privată

Un tablou cu proveniență neclară al celui mai faimos pictor austriac, Gustav Klimt, a fost descoperit recent într-o colecție privată din Austria și va fi scos la licitație în 24 aprilie.

„Portretul domnișoarei Lieser” (1917), una dintre lucrările târzii ale artistului, comandată de o familie evreiască bogată, al cărei ultim proprietar cunoscut a murit în deportare în 1943, a fost prezentată publicului la Viena.

Tabloul, care este foarte bine conservat, a apărut ultima dată la o expoziție la Viena în 1925, după cum atestă o fotografie alb-negru, singura dovadă a existenței sale.

Pe fișa de inventar de la acea vreme scria: „1925 – în posesia doamnei Lieser, IV, Argentinierstrasse 20”.

Tabloul nu se află pe vreo listă de restituire

Tabloul a dispărut apoi, pentru a reapărea doar atunci când actualii proprietari au cerut consultanță juridică după ce l-au moștenit de la rudele îndepărtate care îl dețineau din anii 1960. Ce s-a întâmplat între timp cu lucrarea rămâne un mister, în ciuda unor cercetări extinse, a declarat presei Ernst Ploil, expert de la casa Kinsky.

Henriette Lieser, o susținătoare a avangardei vieneze, care a rămas în Viena în ciuda dictaturii naziste, a fost deportată în 1942 și ucisă în anul următor. Moștenitorii ei au fost contactați, iar unii au călătorit pentru a vedea tabloul, care a rămas până acum nerevendicat și nu a apărut niciodată pe nicio listă de restituire. „Nu avem vreun indiciu că ar fi fost confiscat de naziști”, a insistat Ploil.

Însă, în cazul unei viitoare dispute cu privire la proveniența tabloului, a fost încheiat un contract între descendenții familiei Lieser și noii proprietari, în conformitate cu Acordurile de la Washington din 1998, prin care 44 de state, inclusiv Austria, s-au angajat să recupereze și să restituie operele de artă furate de naziști.

Neterminat, „Portretul domnișoarei Lieser” înfățișează o tânără brunetă, a cărei jachetă cu modele strălucitoare se remarcă pe un fundal roșu.

Ar putea fi vândut pentru o sumă cuprinsă între 30 și 50 de milioane de euro, potrivit casei Kinsky, care își imaginează chiar oferte care să ajungă până la 70 de milioane, având în vedere recordurile recente pentru Klimt, care a murit la Viena în 1918. Înainte de vânzarea sa, anunțată ca fiind fără precedent în Austria, opera a fost expusă în Elveția, Germania, Marea Britanie și Hong Kong.

În iunie 2023, „Doamna cu evantai” și-a găsit un cumpărător la Sotheby’s Londra pentru 85,3 milioane lire sterline, o sumă fără precedent pentru o operă de artă vândută la o licitație în Europa.

Imagine: detaliu „Portretul domnișoarei Lieser” (c) Kinsky