Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ultimul tablou pictat de Klimt, record de licitație
klimt portret doamna cu evantai

Ultimul tablou pictat de Klimt, record de licitație

Dame mit Fächer / Doamnă cu evantai” (1917 – 1918), de Gustav Klimt, a devenit cel mai scump tablou vândut vreodată la licitație în Europa.

Lucrarea a fost scoasă la vânzare în licitația de artă modernă și contemporană a Sotheby’s London, pe 27 iunie.

Opera a fost adjudecată contra sumei de 74 de milioane de lire sterline (94,3 milioane de dolari).

Cu tot cu taxe, prețul total obținut a depășit 85,3 milioane de lire sterline (108 milioane de dolari). „Walking Man I”, de Alberto Giacometti, deținea recordul pentru o licitație europeană, fiind vândut cu 104,3 milioane de dolari la Sotheby’s Londra, în 2010.

Se aștepta ca „Dame mit Fächer” să ajungă la aproximativ 80 de milioane de dolari. Ultima dată, capodopera a fost scoasă la licitație la Sotheby’s New York în 1994, când a fost vândută pentru 11,6 milioane de dolari.

Potrivit casei de licitații, lucrarea se afla încă pe un șevalet în atelierul lui Klimt atunci când artistul a murit în urma unui atac cerebral, la începutul anului 1918. În ciuda faptului că este mai puțin faimoasă decât „Sărutul” (1907 – 1908) și „Portretul Adelei Bloch-Bauer I” (1907), „Doamnă cu eventai” prezintă toată spontaneitatea și măiestria formală a celor mai apreciate lucrări ale artistului.