Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un tablou rar de Van Dyck, vândut pentru 3 milioane de dolari după ce proprietarul l-a cumpărat cu 600 de dolari
a study for saint jerome anthony va dyck

Un tablou rar de Van Dyck, vândut pentru 3 milioane de dolari după ce proprietarul l-a cumpărat cu 600 de dolari

Tabloul „A Study for Saint Jerome” al pictorului flamand Anthony van Dyck, care înfățișează un bărbat în vârstă nud care stă pe un scaun, a fost vândut la Sotheby’s pentru 3,1 milioane de dolari.

Lucrarea este un studiu pentru o pictură ulterioară produsă de maestrul flamand numit „Sf. Ieronim”. Pictura finală este deținută în prezent de Muzeul Boijmans van Beuningen din Rotterdam.

Studiul este unic din câteva motive, potrivit listei Sotheby’s. Este unul dintre cele două studii mari pe care Van Dyck le-a realizat pe modele. Probabil că a fost pictat între 1615 și 1618, potrivit Sotheby’s, în timp ce Van Dyck era un tânăr artist care lucra alături de Peter Paul Rubens în Anvers.

Și pictura în ulei are și o proveniență neașteptată. Studiul a fost identificat doar recent ca fiind o lucrare a lui Van Dyck, a declarat Sotheby’s pentru CNN. Piesa a fost descoperită la sfârșitul secolului al XX-lea într-o fermă din Kinderhook, New York.

„Orfelinat pentru arta pierdută”

„Persoana care l-a găsit, Albert B. Roberts, a fost un colecționar pasionat de piese „pierdute”, descriindu-și colecția drept „un orfelinat pentru artă pierdută care a suferit din cauza neglijenței”, a spus casa de licitații.

Roberts a cumpărat tabloul abandonat cu doar 600 de dolari, potrivit Sotheby’s. Dar, la scurt timp după aceea, istoricul de artă Susan J. Barnes a publicat un articol în care a recunoscut piesa ca fiind o lucrare „surprinzător de bine conservată” a lui Van Dyck.

Pictura s-a vândut săptâmâna trecută cu 3,1 milioane de dolari.

De o parte din încasări va beneficia Fundația Albert B. Roberts, care oferă sprijin financiar artiștilor și altor organizații caritabile, potrivit casei de licitații.

Studiul a fost vândut în sesiunea numită „Master Paintings Part I”, care a inclus și lucrări de Agnolo Bronzino, Titian și Melchior de Hondecoeter.

Foto credit: Sotheby’s