Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un triptic Basquiat, scos la vânzare din nou după 2 ani cu o estimare redusă
portrait of the artist as a young derelict

Un triptic Basquiat, scos la vânzare din nou după 2 ani cu o estimare redusă

Tripticul „Portrait of the Artist as a Young Derelict”, de Jean-Michel Basquiat, va fi scos la vânzare luna aceasta prin Sotheby’s Londra, după ce în urmă cu doi ani urma să fie licitat la Christie’s cu o estimare de 30 de milioane de dolari, însă a fost retras, tacit, în ultimul moment.

Lucrarea din 1982, cu o lățime de doi metri, are acum o valoare mult mai mică. Sotheby’s i-a acordat o estimare de 15 – 20 de milioane de dolari. Dacă va ajunge în fața ofertanților, va fi prima dată când această lucrare va fi licitată.

„Portrait of the Artist as a Young Derelict” este o pictură pe lemn, în trei părți. Cuprinde o figură care fixează cu privirea și își arată dinții, dar face aluzie și la statutul de vedetă al lui Basquiat însuși și include o imagine ce are legătură cu moartea. Cuvântul „Morte” este scris în partea de jos a tabloului central deasupra unei cruci desenate. Într-o altă secțiune, este evidențiată o coroană – un motiv al întregii opere a lui Basquiat. Formatul lucrării, de triptic, a fost considerat o referire la picturile din Renașterea nordică.

Creația lui Basquiat s-a aflat în aceeași colecție privată timp de 29 de ani. A fost prezentată la Fun Gallery din New York în anul în care a fost finalizată, apoi la Brooklyn Museum, la Fondation Beyeler din Elveția, la Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris și la Fondation Louis Vuitton din Paris, în 2019.

Valoarea lucrărilor semnate Basquiat, care a murit în 1988, la vârsta de 27 de ani, a cunoscut o creștere importantă în ultimii ani. Până în prezent, opt au fost vândute în licitații pentru mai mult de 40 de milioane de dolari. Cele mai multe au fost realizate la începutul anilor 1980. Cel mai recent, „Untitled (ELMAR)”, tot din 1982, a fost vândută anul acesta la Phillips New York pentru 46,5 milioane de dolari. În luna mai a acestui an, per ansamblu, au fost vândute în licitații publice lucrări de Basquiat în valoare de 125 de milioane de dolari.