Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un ulei pe pânză pictat de Willem de Kooning în 1977, scos la licitație prima dată în 30 de ani
willem de kooning

Un ulei pe pânză pictat de Willem de Kooning în 1977, scos la licitație prima dată în 30 de ani

Un ulei pe pânză pictat de Willem de Kooning în 1977 va fi scos la licitație prin casa Christie’s New York și este prima dată în 30 de ani când tabloul ajunge pe piață, el aflându-se într-o colecție privată.

„Untitled XXI”, cu o valoare de peste 20 de milioane de dolari, este vedeta licitației „20th Century” ce va avea loc în mai la Rockefeller Plaza.

Tabloul a fost pictat de Kooning în studioul lui din East Hampton în 1977, an în care el a creat mai multe lucrări abastracte de mari dimensiuni. Istoricii de artă consideră 1977 un an de cotitură în cariera artistului născut în 1904 și decedat în 1997. Piața de artă a confirmat acest lucru – trei dintre cele patru tablouri ale lui cel mai bine vândute la licitații au fost create în acel an.

Barrett White, președinte executiv adjunct al departamentului Artă postbelică și contemporană de la Christie’s, a transmis într-un comunicat: „Această pânză dinamică din 1977 a lui Willem de Kooning este un triumf al carierei lui. Cu tușe groase, șerpuite de pigment, de Kooning combină cu succes lucrul cu pensula plin de pasiune care îi caracterizează picturile din New Yorkul anilor ’50 cu limpezimea operei lui dobândite după ce s-a mutat în East Hampton. Contemplativ și, în același timp, plin de bucurie, această pânză luminoasă reprezintă ce este mai bun la de Kooning”.