Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un vas Doucai extrem de rar, vândut la Christie’s
doucai

Un vas Doucai extrem de rar, vândut la Christie’s

Un vas Doucai extrem de rar a fost scos la vânzare pe 30 mai, în cadrul licitației Important Chinese Ceramics and Works of Art organizată de Christie’s, și adjudecat contra sumei de 4.357.961 de dolari.

Banii obținuți din vânzare vor fi donați The Helen Munson Williams Acquisition Fund, exclusiv pentru a achiziționa opere de artă pentru colecția proprie.

Vaza Doucai a fost realizată printr-o tehnică unică, cu un stil de decorare aparte. În lume există foarte puține vaze Doucai din epoca Qianlong (1736 – 1795) de o asemenea dimensiune (mai mult de 52 de cm). Una de la Muzeul de Artă Walters din Baltimore are formă diferită, însă dimensiunea și decorațiunile sunt similare. Mânerele pot fi comparate cu cele ale vazei aflate la Muzeul Palatului din Beijing.

Motivul ruyi, bazat pe forma ciupercii lingzhi, era unul popular pentru aniversările imperiale. Pe vază sunt pictate și patru svastica, simboluri populare budiste pentru noroc.

Vasul Doucai, achiziționat cel mai recent în 1883

Helen Elizabeth Munson Williams a cumpărat vasul de la American Art Galleries în 1883 și a făcut parte din colecția Munson-Williams-Proctor Arts Institute of Utica.

Chitanța originală pentru acesta, emisă în 1883 de American Art Gallery, diviziune a American Art Association (New York), există încă. Ea confirmă achiziția făcută de Helen Elizabeth Munson Williams (1824 – 1894), a cărei colecții a fost apoi baza Munson-Williams-Proctor Arts Institute.

Licitația Christie’s de ceramică și lucrări de artă chineze a obținut un total de 31.432.235 de dolari, cu 60% dintre loturi vândute pentru mai mult decât estimarea minimă.